Ouderen en zorginstellingen

Bibliotheek De Kempen heeft verschillende collecties, diensten en activiteiten speciaal voor ouderen. Ook zorginstellingen kunnen bij de Bibliotheek terecht.


Bijzondere collectie

Met een Bibliotheekabonnement heb je toegang tot meer dan 200.000 materialen, waaronder boeken, luisterboeken, e-books, tijdschriften en films. Voor ouderen, slechtzienden en mensen met dementie hebben we een passend aanbod. 

Grootletterboeken

Wanneer de letters te klein worden, bieden grootletterboeken de uitkomst. We hebben grootletterboeken in onder andere de genres romantiek, spanning en literatuur.

Ze staan in de vestiging, maar je kunt ze ook vinden en reserveren via de online catalogus. Je kunt ze gratis reserveren en laten bezorgen in jouw vestiging.

Luisterboeken

Een Luisterboek is een gesproken boek, erg handig wanneer lezen lastig voor je is of als je liever naar verhalen luistert. In de Bibliotheek kun je Luisterboeken lenen op cd-rom of op Daisy-rom, dit is een speciaal soort luisterboek dat je afspeelt op een Daisy-speler. 

Ook via de online Bibliotheek kun je Luisterboeken lenen, deze kun je afspelen op een tablet, smartphone of laptop via de app LuisterBieb.

Passend Lezen

Boeken geven je toegang tot een nieuwe wereld en laten je genieten. Dat plezier gunnen we iedereen. Ook mensen die niet of minder goed zien of bijvoorbeeld een boek niet meer goed kunnen vasthouden.

Met Passend Lezen biedt de Bibliotheek een collectie van 45.000 gesproken boeken, voor iedereen met een leesbeperking. Om Passend Lezen te gebruiken heb je een Verklaring Leesbeperking nodig.

Herinneringskoffers

Praten over het verleden geeft houvast en een veilig gevoel. Het is prettig om samen herinneringen op te halen aan de hand van beelden, liedjes, teksten en spelletjes. In herinneringskoffers zijn deze materialen bijeengebracht rond een bepaald thema. Zoek in de catalogus op 'herinneringskoffer voor thuis'.

Puzzels en spellen

De Bibliotheek heeft speciale puzzels en spellen voor ouderen en mensen met dementie. Materialen reserveren kan via de online catalogus. Informeer ernaar bij de Bibliotheekmedewerker.

BREIN!

De Bibliotheek heeft een (online) programmering over allerlei facetten van het brein gecombineerd met allerlei informatie, tips, collectie aanbevelingen, weetjes, filmpjes en interessante websites. Bij het onderdeel 'Herrinneringen' vind je informatie en de collectie voor mensen met geheugenproblemen en mensen in hun omgeving.

Handige diensten van de bieb

Bibliotheek aan Huis

Kun je niet meer zelf naar de Bibliotheek komen? Maak dan gebruik van onze gratis Bibliotheek aan Huis dienst. 

Werken met de computer

De Bibliotheek biedt gratis hulp en cursussen aan om te leren werken met de computer. 

Bibliotheekabonnementen voor zorgcentra

Voor bewoners van zorginstellingen is het vaak niet gemakkelijk om zelf een bezoek te brengen aan de Bibliotheek. Bibliotheek De Kempen heeft daarom een speciaal aanbod ontwikkeld voor bewoners en activiteiten-begeleid(st)ers van zorginstellingen.

Leesabonnement voor zorgcentra

Met een Leesabonnement kun je kiezen uit: 

  • Een door ons samengestelde collectie van 30 grootletterboeken en 5 zelfgekozen boeken.
  • Een zelf gekozen collectie van 35 materialen uit de leescollectie van de bibliotheek.

Een leesabonnement is een jaar geldig. Alle materialen worden 12 weken geleend, hierna mag je nieuwe materialen lenen. De prijs van een abonnement is € 55,- per jaar.

Kofferabonnement voor zorgcentra

Met het Kofferabonnement kun je per jaar vier herinneringskoffers naar keuze lenen. Herinneringskoffers zijn gevuld met diverse materialen die het geheugen activeren, zoals muziek, films, boeken, spelletjes en puzzels. Er zijn verschillende thema's beschikbaar.

Een kofferabonnement is een jaar geldig. Wanneer je meer dan vier koffers wilt lenen, betaal je €12,50 per koffer. De prijs van een abonnement is €55,- per jaar.