Moeite met lezen

Hoe wordt lezen leuk, als het moeilijk voor je is? Kom naar de Bibliotheek: wij hebben voor iedereen de perfecte materialen en informatie in huis.

Passend lezen

Boeken geven je toegang tot een nieuwe wereld en laten je genieten. Dat plezier gunnen we iedereen. Ook mensen die niet of minder goed zien of dyslectisch zijn.

Met Passend Lezen biedt de Bibliotheek een collectie van 45.000 gesproken boeken, voor iedereen met een leesbeperking. Om Passend Lezen te gebruiken heb je een Verklaring Leesbeperking nodig.

Grootletterboeken

Wanneer de letters te klein worden, bieden grootletterboeken de uitkomst. Dit zijn boeken met extra grote letters.

We hebben grootletterboeken in onder andere de genres romantiek, spanning en literatuur.

Ze staan in de vestiging, maar je kunt ze ook vinden en reserveren via de online catalogus. 

Luisterboeken

Een Luisterboek is een gesproken boek, erg handig wanneer lezen lastig voor je is of als je liever naar verhalen luistert. In de Bibliotheek kun je Luisterboeken lenen op cd-rom of op Daisy-rom. 

Ook via de online Bibliotheek kun je Luisterboeken lenen, deze kun je afspelen op een tablet, smartphone of laptop via de app van de Online Bibliotheek.

Speciaal voor kinderen

Makkelijk Lezen Plein

Een op de tien kinderen heeft moeite met lezen, bijvoorbeeld vanwege dyslexie. Deze kinderen geven wij een VIP-behandeling met het 'Makkelijk Lezen Plein' met speciale boeken. In de vestigingen zijn de boeken makkelijk te herkennen aan de 'MLP' sticker. 

Superboek

Lezen is leuk. Maar voor kinderen met een leesbeperking is lezen vooral moeilijk. Superboek helpt je daarbij. Bij Superboek vind je de meest actuele titels in gesproken vorm, in braille of Jumboletter voor alle leeftijden. Superboek is alleen beschikbaar voor kinderen met een Verklaring Leesbeperking.
 

Yoleo

Hoe krijg je kinderen die niet van lezen houden met hun neus in de boeken? Door lezen leuk te maken! Yoleo is een leesgame ontwikkeld door onderwijsspecialisten voor kinderen die lezen moeilijk vinden. Door te lezen op de website van Yoleo verdien je leespunten die je kunt gebruiken om je virtuele kamer in te richten. Yoleo is gratis voor kinderen met een jeugdabonnement en gericht op 8 tot 12 jaar.

LuisterBieb

Met de LuisterBieb geniet je altijd en overal van de mooiste luisterboeken. Er is ook een jeugdcollectie beschikbaar. Erg handig zijn de 'Luisteren voor je Lijst' boeken, speciaal voor middelbare scholieren. Download eerst de gratis app voor tablet of smartphone en log daarna in met je pasnummer van de Bibliotheek en je wachtwoord. 

Dyslexie

Femke heeft dyslexie. Ze heeft daar last van, bijvoorbeeld met het leren van een vreemde taal zoals Engels. Of als de uitleg van de docent te snel gaat. Maar ze weet heel goed wat zij nodig heeft om wel goed te kunnen leren en wil graag andere jongeren met dyslexie informeren in inspireren. Dat doet ze met haar website vol zinvolle tips en informatie.

Dokter Leesplezier

Heeft jouw kind moeite met lezen en wil je graag advies?

Kinderen en ouders kunnen bij Dokter Leesplezier terecht voor persoonlijk leesadvies, vragen en tips op het gebied van (voor)lezen en hulp bij het kiezen van het juiste (digitale) boek.

Kom langs bij een van onze spreekuren.