DigiBiebLab

Ga je mee op expeditie naar de toekomst?

Gaat jouw hart sneller kloppen van innovatie en nieuwe technieken? Kom dan naar het DigiBiebLab. Hier valt van alles te leren, doen en ontdekken voor jong en oud. Je ontdekt hier de wereld en mogelijkheden van de toekomst. Maak kennis met VR brillen, een lasersnijder, 3D printers, vinylplotter, robots, Little Bits en een greenscreen.

Het DigiBiebLab voor kinderen

In de vestigingen maken kinderen kennis met de verschillende materialen van het DigiBiebLab. Spelenderwijs worden ze betrokken bij thema’s zoals samenwerken, communiceren, problemen oplossen en werken ze aan digitale vaardigheden.

Ontdek programmeren met Robot Dash
Dash is een nieuwsgierige robot die je met programmeren zo kunt instellen dat hij doet wat jij wilt. Met deze superslimme robot ontdekken kinderen op speelse manier de basis van programmeren.

Ontdek wetenschap en elektra met Little Bits
Met Little Bits wordt iedereen een uitvinder. Met kleine blokjes leren kinderen met Little Bits spelenderwijs zelf elektrische circuits bouwen, zoals schakelaars en zoemers. Met de vrolijke Little Bits maken kinderen de allerleukste en gekste uitvindingen, en ontwikkelen ze tegelijkertijd creatieve en technische vaardigheden.

Ontdek film en media met het Greenscreen
In activiteiten rondom verschillende thema's en boeken leren kinderen werken met een Greenscreen en maken ze kennis met het maken van films.

Ontdek de wereld van 3D printen
In de tweedaagse workshop ontdekken kinderen de wereld van 3D printen. Ze leren een eigen 3D object maken met de ontwerpsoftware en leren hoe ze kunnen printen in 3D.

Ontdek de wereld van Lasersnijden
Met een lasersnijder kun je tekenen en snijden in verschillende materialen zoals bijvoorbeeld hout en karton. In de tweedaagse workshop lasersnijden leren kinderen hoe ze een eigen afbeeldingen kunnen ontwerpen en leren ze deze uit te snijden uit diverse materialen.

Ga je mee op expeditie in de wereld van 3D en Design, Film en Media, Robotica en Programmeren?

MakerzLab: technische proeftuin voor volwassenen

In het MakerzLab in Bibliotheek Bladel en Bibliotheek Valkenswaard ga je werken met de 3D-printer, VR brillen, lasersnijder, vinylplotter en heatpress en de software die daarbij hoort. Kom creëren, ontdekken, proberen en laat je inspireren.

In het MakerzLab is ruimte om met andere makers te ontwerpen, sparren en samen te werken om zo tot de mooiste ontwerpen, resultaten en oplossingen voor jouw vraagstukken te komen. Het MakerzLab is er voor iedereen, ervaring of niet. Je kunt andere gebruikers om hulp vragen en jouw ervaringen natuurlijk ook delen. Afhankelijk van je ervaring biedt ook de Bibliotheek je passende begeleiding.

In Bibliotheek Bladel kun je vanaf donderdag 1 oktober om de week op donderdagavond aan de slag met een 3D-printer en VR-brillen. Vanaf dinsdag 6 oktober kun je in Bibliotheek Valkenswaard om de week op dinsdagavond leren hoe een lasersnijder en een vinylplotter werken. Beide avonden zijn van 19:30 tot 21:00 uur. Het is mogelijk om, op afspraak en tegen een kleine vergoeding, je ontwerpen te printen, snijden en plotten.

Meer informatie en aanmelden
Je kunt op ieder moment starten bij het MakerzLab. Aan de eerste bijeenkomst zijn kosten verbonden van € 12,50, je krijgt deze avond een introductie van de medewerker inclusief een MakerzLab-pas. Met deze pas kun je daarna gebruik blijven maken van de faciliteiten van het MakerzLab. Ook kun je met de pas materialen lenen van de Bibliotheek. Deelname aan volgende avonden is gratis, m.u.v. materiaalkosten.

Wegens gepaste corona maatregelen is reserveren verplicht. Wil je op afspraak een ontwerp (laten) printen of snijden? Of lijkt het je leuk om als vrijwilliger aan de slag te gaan voor het DigiBiebLab? Stuur dan een e-mail naar digibieblab@bibliotheekdekempen.nl.

Thuis aan de slag met het DigiBiebLab: Online Tutorials voor kinderen

Tijdens de corona periode hebben onze DigiBieblab techneuten niet stil gezeten. Ontdek hier de Online Tutorials voor thuis.

Ontdek de online tutorials van het DigiBiebLab

Onze DigiBiebLab techneuten vinden het maar niks om stil te zitten...

Maak je eigen animatiefilm met stop motion

Deel je het resultaat met ons via Facebook? We zijn erg benieuwd!

Maak je eigen 3D ontwerp met Tinkercad

Gooi jij je ontwerp skills in de strijd? Maak je eigen 3D ontwerp voor een 3D printer!

Leer (stickers) ontwerpen met vectr.com

In deze aflevering leer je ontwerpen met vectr.com. Je ontwerpen kun je bijvoorbeeld als sticker laten printen.

Leer programmeren met Scratch en maak je eigen muziekband

Voor jonge creatieveling, gek op computers én muziek!

Minecraft Challenge: bouw een catellum!

Ben jij gek op Minecraft? Dan heeft de bibliotheek een prachtige uitdaging voor jou: BiebBouwers, de Minecraftchallenge van de bibliotheek.

Maak je eigen Augmented Reality (AR) beleving

Ontdek de wereld van AI vanuit huis!

Podcast Battle

Doe mee met de Podcast battle en maak kans op mooie prijzen.

Het DigiBiebLab wordt mede mogelijk gemaakt door Van Mossel Volkswagen

Vrijwilligers gezocht

Vind jij het leuk om kinderen en volwassenen te begeleiden bij het ontdekken van deze nieuwe technieken of een steentje bij te dragen aan het bedienen en/of onderhouden van de apparatuur? Word dan vrijwilliger bij het DigiBiebLab.