5 redenen waarom voorlezen een goed idee is!

Als je kinderen hebt, is de kans groot dat iemand je ooit heeft verteld dat voorlezen goed is. Maar waarom eigenlijk? Natuurlijk is het gezellig en leuk, maar wat voor een voordelen heeft het nou precies om met je kind in de boeken te duiken? Hieronder hebben we vijf belangrijke redenen om voor te lezen voor je op een rij gezet! 

1. Taalinzicht en woordenschat

Als je je kind vanaf een jonge leeftijd vaak voorleest, ontwikkelen zijn of haar taalvaardigheden zich sneller. Het kind zal minder moeite hebben met spellen of begrijpend lezen. Door elke dag 15 minuten voor te lezen leert je kind 1.000 nieuwe woorden per jaar en is lezen op school later makkelijker voor ze. 

2. Emotionele vaardigheden

Voorlezen prikkelt de fantasie en nieuwsgierigheid van kinderen. Door samen met kinderen in een verhaal te duiken, komen ze in een andere wereld terecht en leren ze nieuwe en onbekende dingen kennen. Ze leren bijvoorbeeld om zich in te leven in de personages in de verhalen en om emoties die erin voorkomen te herkennen.

3. Lekker slapen

Rust en regelmaat is goed voor je kindje. Door een voorleesmoment te creëren vlak voor het slapengaan bied je kinderen structuur. Ze weten dat er een verhaaltje volgt als ze in bed liggen. En omdat voorlezen helpt bij het rustig en ontspannen worden, valt je kind daarna misschien wel sneller in slaap. 

4. Vroeg voorlezen loont!

Veel ouders geloven niet dat het mogelijk is al aan baby’s voor te lezen en stellen dat uit tot hun kind twee of drie jaar oud is. Toch blijkt uit onderzoek dat voorlezen wel degelijk loont: ouders die meedoen met BoekStart en hun baby al voor dat deze acht maanden oud is voorlezen, kinderen hebben die hoger scoren op taal.

5. Omgaan met levensgebeurtenissen

Je kunt verhalen met een specifiek onderwerp of thema voorlezen om tot een gesprek met je kind te komen. Emoties zoals angst en verdriet kun je bespreken na het voorlezen van een boek waarin die emoties spelen, en ook spannende en lastige zaken als ziekte, griep hebben, een broertje of zusje krijgen of de dood van een familielid of huisdier kun je begrijpelijker maken door erover voor te lezen. 

Voorlezen in de Bibliotheek

Wist je dat we ook voorlezen in onze Bibliotheken? Kom gezellig naar Boekjes & Babbels over voorlezen. Geniet samen van een mooi verhaal, ontmoet anderen, en laat je adviseren over de leukste en mooiste boekjes voor je kindje!

Naar de jeugdagenda