VoorleesExpress

Geen kind zonder voorlezen!

De VoorleesExpress geeft extra aandacht aan gezinnen met kinderen van 2 tot en met 8 jaar die moeite hebben met taal.

Twintig weken lang komt er elke week een vrijwilliger bij hen thuis om voor te lezen. Zo breiden de kinderen hun woordenschat uit, ontwikkelen ze hun taalgevoel en ontdekken ze, samen met hun ouder(s), hoe leuk boeken zijn.

De ouders krijgen handvatten om taal- en leesplezier blijvend een vaste plek in het dagelijks gezinsleven te geven.

Wat doet Bibliotheek De Kempen?


Sinds 2019 is Bibliotheek De Kempen actief met de VoorleesExpress. De Bibliotheek zorgt voor vrijwilligers, traint de voorleesvaardigheden van deze vrijwilligers en geeft advies over het kiezen van geschikte voorleesboeken. De vrijwilligers brengen hun vaardigheden en kennis over aan de ouders. 

Het voorlezen werkt stimulerend. De kinderen gaan boeken leuk vinden en binnen het gezin wordt het vanzelfsprekend om naar de bibliotheek te gaan. Net voor de zomervakantie hebben we het traject in dit gezin afgesloten. Na de zomervakantie start het meisje in groep 3. Ze kan niet wachten om zelf te leren lezen en heeft een paar boeken waar ze heel erg trots op is. Een mooi resultaat

— VoorleesVrijwilliger

Ik blijf het bijzonder vinden hoe snel kinderen het oppikken en hoeveel impact het project heeft. Bij de evaluaties aan het einde van het traject, hoor ik steeds weer dat kinderen flinke stappen voorwaarts maken, wat ook terug te zien is in hun schoolresultaten. Niet alleen op het gebied van lezen betekent dit project veel. Veel voorlezers krijgen echt een band met de kinderen. Er ontstaan zoveel mooie dingen, één van mijn voorlezers gaat bijvoorbeeld wekelijks blijvend met haar vroegere voorleeskind naar de bibliotheek. Ik vind het een pracht van een project!

— Vrijwilligerscoördinator

Word vrijwilliger

Help je graag kinderen die moeite hebben met taal? Ben je 18 jaar of ouder en minimaal 20 weken lang beschikbaar? Meld je dan aan als voorlezer of coördinator van de VoorleesExpress! Een mooie en dankbare vrijwillersfunctie waarin je een kind een goede start kan geven.
 

Lees meer

Meld een gezin aan

Ben je leerkracht, pedagogisch medewerker en heb je een kind in de groep met een taalachterstand? Of ben je werkzaam in een welzijnsorganisatie en ken je een gezin dat hulp kan gebruiken? Geef het ze dan op voor de VoorleesExpress! 

Meld een gezin aan

Mail ons voor meer informatie

Over de VoorleesExpress

We werken graag nauw samen met bijvoorbeeld scholen, peutercentra en logopedisten. De juiste gezinnen vinden en bereiken kunnen wij namelijk niet alleen. Benieuwd naar de ervaringen van anderen? Kijk dan eens op het YouTube kanaal van de VoorleesExpress. Hier vertellen scholen, ouders en vrijwilligers over hun ervaringen.

Informatie voor professionals