Leestips en recensies

Jane Harper - De droogte

Leestip van Ingrid, vrijwilliger bij de Bibliotheek en liefhebber van het spannende boek.

'De droogte' was het eerste - zich in Australiƫ afspelende boek -
dat ik las. In dit werelddeel woont de van oorsprong Britse auteur, Jane Harper.Het verhaal dendert in sneltreinvaart voort. Zonder tussenstops
met uitgebreide omschrijvingen van de omgeving of andere zaken. De flashbacks zijn filmisch beschreven en het is daarom niet verbazingwekkend dat het verhaal verfilmd is.Het boek begint met een familiedrama. Een viervoudige moord ten tijde van een aanhoudende droogte die de agrarische gemoederen al veel te lang teistert.De hoofdpersoon, federaal agent Aaron Falk, die op bezoek is in
zijn geboorteplaats, helpt de lokale agenten met het oplossen van de gruweldaad. Dit terwijl hij zelf opgejaagd wordt door zijn verleden.De rook om een doorbraak verdikt zich totdat er door een toevalligheid licht aan het eind van de tunnel opdoemt waarin niets is wat het lijkt.In het boek dat volgt op dit debuut speelt Aaron weer een
hoofdrol. Ik heb er hooggespannen verwachtingen van.

De droogte

Jane Harper

Als de lijken van een man, zijn vrouw en zijn kind worden gevonden, gaat een vriend van de man helpen bij het onderzoek en wordt daarbij geconfronteerd met zijn eigen verleden.

Bekijk dit boek

Claire Kendal - Mijn boek van jou

Leestip van Ingrid, vrijwilliger bij de Bibliotheek en liefhebber van het spannende boek.

'Mijn boek van jou' is de debuutroman van de van oorsprong Amerikaanse Claire Kendal.De hoofdstukken zijn ingedeeld in de dagen van de week en ze bestaan uit twee delen met elk hun eigen lettertype. Het ene hoofdstukdeel is in de derde persoon geschreven en verhaalt over Clarissa, een vrouw die wordt belaagd door een psychopaat. Het andere deel is in de jij-vorm geschreven, het is het ooggetuigenverslag van Clarissa zelf waarin zij zich richt tot de geesteszieke man die tevens een collega is. Clarissa is daarom ook blij als ze wordt opgeroepen om plaats te nemen in een rechtbankjury zodat ze even niet naar haar werk hoeft. Helaas biedt deze vlucht weinig soelaas hoewel ze aangename contacten legt met de andere juryleden. Het eind van het verhaal bestaat uit een heftige ontknoping met een los eindje. Hoewel de gedragingen van de hoofdpersonen enigszins voorspelbaar zijn, blijft het boek toch uitdagen verder te lezen. De laatste drie pagina's (tot en met 335) gebruikt de schrijfster om iedereen te bedanken die de totstandkoming van het boek heeft mogelijk gemaakt.

Mijn boek van jou

Claire Kendal

Wanneer een jonge vrouw wordt gevolgd door een stalker houdt ze nauwkeurig bij wat hij doet om later bewijs tegen hem te hebben.

Bekijk dit boek

Harlan Coben - De ontdekking

Leestip van Ingrid, vrijwilliger bij de Bibliotheek en liefhebber van het spannende boek.

Harlan Coben heeft in Amerika zo'n beetje alle schrijfprijzen op zijn naam staan. In zijn 414 bladzijden tellende boek 'De ontdekking' sleurt hij de lezer mee in de wereld van druggebruik en die van een satanische sekte. Ogenschijnlijk lijken deze twee verhalen niets met elkaar van doen te hebben. Daarom stapelen zich met het omslaan van de pagina's de vragen en mysteries op. De ontknoping komt pas op het allerlaatst waardoor het boek je in zijn greep houdt.

In het nawoord schrijft Coben nog iets over een stichting waar je in ruil voor een gulle schenking aan het goede doel kans maakt om met je naam in een van zijn romans te komen. Of het ook voor niet-Amerikanen is staat er niet bij noch hoe groot je schenking moet zijn, maar dit boek was in ieder geval weer een geschenk.

De ontdekking

Harlan Coben

Een wanhopige vader, die zijn verdwenen dochter zoekt, komt terecht in een louche, criminele wereld.

Bekijk dit boek

De nieuwste Stephen King aanwinst: Verlichting

Leestip van Ingrid, vrijwilliger bij de Bibliotheek en liefhebber van het spannende boek

Het onderwerp overgewicht en afvallen is in Kings werk al eerder voorgekomen. In 'De vervloeking' blijft een advocaat met obesitas afvallen nadat een zigeuner een vloek over hem heeft uitgesproken. En in het luisterboek 'Vet goed' komt een man met overgewicht oog in oog te staan met zijn spijsverteringstelsel.

Overgewicht wordt origineel belicht in Verlichting. Scott Carey verliest ineens gewicht, maar hoeveel kilo's er ook afvliegen, hij blijft er hetzelfde uitzien. Waar dit spontane gewichtsverlies toe leidt weet Scott niet, en ook zijn vriend, een gepensioneerde arts, staat voor een raadsel.
Hoewel het boek (slechts 128 bladzijden) ook een lichtgewicht is, weet Stephen King er weer een magische draai aan te geven en verrast hij de lezers met een onverwacht einde. Bovendien verweeft Stephen de thema's vriendschap, tolerantie en vergevingsgezindheid in het verhaal waardoor het ook een emotioneel laagje krijgt.

Verlichting

Stephen King

Een man verliest voortdurend gewicht maar met of zonder kleren aan blijkt zijn gewicht hetzelfde te zijn terwijl er uiterlijk niets aan hem te zien is.

Naar het boek

Ook recensent voor de bieb worden?

Neem contact met ons op via 'nieuwsbrief@bibliotheekdekempen.nl