Leestips en recensies

S.J. Watson - Tweede leven

Leestip van Ingrid, vrijwilliger bij de Bibliotheek en liefhebber van het spannende boek.

Het boek “Tweede leven” van S.J. Watson draait om Julia die heimelijk en op eigen houtje op zoek gaat naar de ware toedracht van de moord op haar zus. Watson schrijft in de ik-vorm en aangezien de protagonist een vrouw is, vind ik dat persoonlijk voor een mannelijke auteur geloofwaardig gedaan. 

Omdat Julia in London woont en haar zus in Parijs wisselt de locatie tussen die twee steden. Veel speelt zich echter ook in de chatrooms van het internet af waar iedereen zijn ware ik verbergt en dubieuze bedoelingen heeft.

De afwikkeling van de complotten komt pas op het allerlaatst hetgeen noopt door te lezen. Voor wie houdt van eind goed al goed boeken is deze titel mogelijk minder bestemd, al mis je dan wel pageturner van formaat.

Lisa Gardner - Aangeraakt

Leestip van Ingrid, vrijwilliger bij de Bibliotheek en liefhebber van het spannende boek.

Lisa Gardner publiceerde haar eerste boek op 20-jarige leeftijd onder het pseudoniem Alicia Scott. Onder haar eigen naam werd ze een van de bestverkopende misdaadauteurs ter wereld.
Het boek ‘Aangeraakt’ gaat over een gezin dat op brute wijze ontvoerd en gegijzeld wordt. De spanning tussen de familieleden, die toch al onder druk staat, wordt intenser als ze met zijn drieën in een cel worden opgesloten. Omdat er aanvankelijk geen losgeld wordt geëist, hangt er een groot vraagteken boven het waarom van de ontvoering.
Het perspectief in de hoofdstukken wisselt. In de ene verhaallijn volgt de lezer de zoektocht van de FBI en een privé-detective. In de andere hoofdstukken beschrijft de moeder de gijzeling. Hierdoor weet je als lezer eigenlijk al dat de moeder het drama heeft overleefd. Ondanks dat zijn de ontknoping van de zaak en wie er achter zit erg verrassend.

Mary Kubica - Ben zo terug

Leestip van Ingrid, vrijwilliger bij de Bibliotheek en liefhebber van het spannende boek.

‘Ben zo terug’ speelt zich in één week af en geeft een kijkje in de levens van Quinn en Alex, twee personen die niets met elkaar te maken hebben behalve dat zij in dezelfde plaats wonen. Beide relazen zijn in een dagboekachtige ik-vorm geschreven.


Quinn is naarstig op zoek naar haar verdwenen huisgenote. In haar zoektocht vindt zij allerlei briefjes en aanwijzingen die haar doen vermoeden dat de vrouw met wie zij een huis deelt heel anders is dan ze denkt.

In het leven van Alex daarentegen verschijnt iemand. Een mysterieuze vrouw die hij beter wil leren kennen om zo te ontsnappen aan zijn saaie, eenzame leven met zijn aan alcohol verslaafde vader.


Het boek is vlot geschreven, je leert de karakters van dichtbij kennen met al hun angsten en verlangens. Omdat er steeds een ander raadsel wordt opgeworpen, nodigt het boek uit het om snel verder te lezen.


De Amerikaanse Mary Kubica is een voormalig lerares geschiedenis. Ze heeft vijf titels op haar naam staan. En hopelijk volgen er nog meer.

Ben zo terug

Mary Kubica

De verdwijning van een huisgenote in Chicago en de ontmoeting met een mysterieuze dame in een havenstadje vormen voor twee jonge mensen het startpunt van spannende gebeurtenissen.

Bekijk dit boek

Jo Nesbø - Bloed op sneeuw

Leestip van Ingrid, vrijwilliger bij de Bibliotheek en liefhebber van het spannende boek.

Jo Nesbø is zanger / gitarist in de Noorse popband Di Derre, maar daarnaast is hij (gelukkig) ook schrijver van misdaadthrillers.
Behalve de 12-delige serie - met daarin het hoofdpersonage Harry Hole - schreef hij een kinderboekenserie en wat losse titels, waarvan
“Bloed op sneeuw” er een is.

Dit 184 bladzijden tellende boek is een ooggetuigenverslag van de huurmoordenaar Olav Johansen die naast dyslexie ook last heeft van dyscalculie. Hij vindt zichzelf dom en alleen geschikt om te moorden op bestelling, hoewel hij aanvankelijk schrijver wilde worden.
Ondanks zijn beroep heeft Olav een aardig karakter én een geweten. Helaas komt hem dat duur te staan.

Zoals in veel Scandinavische boeken (en films) zijn de moordscènes nogal expliciet. Daar staat tegenover dat de wijze waarop Olav vertelt erg vermakelijk is. Het boek heeft - heel bijzonder - twee eindes.

Bloed op sneeuw

Jo Nesbø

Een sympathieke huurmoordenaar krijgt opdracht de vrouw van zijn baas te vermoorden.

Bekijk dit boek

Pam Grout - E2 & E3

Leestip van Ingrid, vrijwilliger bij de Bibliotheek en liefhebber van het spannende boek.

Hoewel ik normaal gesproken het spannende boek onder de aandacht breng, wil ik nu iets kwijt over de boeken E2 en E3 van Pam Grout die van huis uit journaliste is.
Lezers die bekend zijn met de Secret weten dat je volgens die zienswijze je lot bepaalt door je gedachten. Dus door positief denken en visualisatie.
Dit “eerst geloven en dan zien principe” wordt ook in de boeken van Grout toegepast. Zowel in E2 en E3 zijn 9 experimenten beschreven waarvan men binnen een begrensde tijd het resultaat kan ervaren.

Aan de orde komen onder andere:
- je eigen placebo drankje maken
- om contact vragen met anderen via je wil
- je verloren spullen terugkrijgen
- ingesleten negatieve denkbeelden omturnen
- bestellingen doen, zoals gratis geld, uit de Kosmische Catalogus

Waar de Secret spreekt over het Universum, spreekt Grout over het VM: "Het Veld van Mogelijkheden" als onuitputtelijke bron van overvloed.

Verder worden er tips gegeven voor een positievere levenshouding, staan er citaten in van beroemdheden en wordt er verwezen naar de denkbeelden van Louise Hay en Wayn Dyer (ook te lenen in de bieb).
Ook staan er in elk hoofdstuk verhalen van mensen die door de experimenten kleine en grote wonderen in hun leven hebben binnengelaten.

En voor diegenen die niet geloven dat je met je gedachten geluk creëren kunt, zijn E2 en E3 nog altijd vlot geschreven en plezierige boeken om te lezen.

E2

Pam Grout

Negen zelf uit te voeren experimenten om met energie, intentie en aandacht wensen te materialiseren en het eigen leven vorm te geven.

Bekijk dit boek

E3

Pam Grout

Negen zelf uit te voeren experimenten om met energie, intentie en aandacht wensen te materialiseren en het eigen leven vorm te geven.

Bekijk dit boek

Jane Harper - De droogte

Leestip van Ingrid, vrijwilliger bij de Bibliotheek en liefhebber van het spannende boek.

'De droogte' was het eerste - zich in Australië afspelende boek -
dat ik las. In dit werelddeel woont de van oorsprong Britse auteur, Jane Harper.Het verhaal dendert in sneltreinvaart voort. Zonder tussenstops
met uitgebreide omschrijvingen van de omgeving of andere zaken. De flashbacks zijn filmisch beschreven en het is daarom niet verbazingwekkend dat het verhaal verfilmd is.Het boek begint met een familiedrama. Een viervoudige moord ten tijde van een aanhoudende droogte die de agrarische gemoederen al veel te lang teistert.De hoofdpersoon, federaal agent Aaron Falk, die op bezoek is in
zijn geboorteplaats, helpt de lokale agenten met het oplossen van de gruweldaad. Dit terwijl hij zelf opgejaagd wordt door zijn verleden.De rook om een doorbraak verdikt zich totdat er door een toevalligheid licht aan het eind van de tunnel opdoemt waarin niets is wat het lijkt.In het boek dat volgt op dit debuut speelt Aaron weer een
hoofdrol. Ik heb er hooggespannen verwachtingen van.

De droogte

Jane Harper

Als de lijken van een man, zijn vrouw en zijn kind worden gevonden, gaat een vriend van de man helpen bij het onderzoek en wordt daarbij geconfronteerd met zijn eigen verleden.

Bekijk dit boek

Claire Kendal - Mijn boek van jou

Leestip van Ingrid, vrijwilliger bij de Bibliotheek en liefhebber van het spannende boek.

'Mijn boek van jou' is de debuutroman van de van oorsprong Amerikaanse Claire Kendal.De hoofdstukken zijn ingedeeld in de dagen van de week en ze bestaan uit twee delen met elk hun eigen lettertype. Het ene hoofdstukdeel is in de derde persoon geschreven en verhaalt over Clarissa, een vrouw die wordt belaagd door een psychopaat. Het andere deel is in de jij-vorm geschreven, het is het ooggetuigenverslag van Clarissa zelf waarin zij zich richt tot de geesteszieke man die tevens een collega is. Clarissa is daarom ook blij als ze wordt opgeroepen om plaats te nemen in een rechtbankjury zodat ze even niet naar haar werk hoeft. Helaas biedt deze vlucht weinig soelaas hoewel ze aangename contacten legt met de andere juryleden. Het eind van het verhaal bestaat uit een heftige ontknoping met een los eindje. Hoewel de gedragingen van de hoofdpersonen enigszins voorspelbaar zijn, blijft het boek toch uitdagen verder te lezen. De laatste drie pagina's (tot en met 335) gebruikt de schrijfster om iedereen te bedanken die de totstandkoming van het boek heeft mogelijk gemaakt.

Mijn boek van jou

Claire Kendal

Wanneer een jonge vrouw wordt gevolgd door een stalker houdt ze nauwkeurig bij wat hij doet om later bewijs tegen hem te hebben.

Bekijk dit boek

Harlan Coben - De ontdekking

Leestip van Ingrid, vrijwilliger bij de Bibliotheek en liefhebber van het spannende boek.

Harlan Coben heeft in Amerika zo'n beetje alle schrijfprijzen op zijn naam staan. In zijn 414 bladzijden tellende boek 'De ontdekking' sleurt hij de lezer mee in de wereld van druggebruik en die van een satanische sekte. Ogenschijnlijk lijken deze twee verhalen niets met elkaar van doen te hebben. Daarom stapelen zich met het omslaan van de pagina's de vragen en mysteries op. De ontknoping komt pas op het allerlaatst waardoor het boek je in zijn greep houdt.

In het nawoord schrijft Coben nog iets over een stichting waar je in ruil voor een gulle schenking aan het goede doel kans maakt om met je naam in een van zijn romans te komen. Of het ook voor niet-Amerikanen is staat er niet bij noch hoe groot je schenking moet zijn, maar dit boek was in ieder geval weer een geschenk.

De ontdekking

Harlan Coben

Een wanhopige vader, die zijn verdwenen dochter zoekt, komt terecht in een louche, criminele wereld.

Bekijk dit boek

De nieuwste Stephen King aanwinst: Verlichting

Leestip van Ingrid, vrijwilliger bij de Bibliotheek en liefhebber van het spannende boek

Het onderwerp overgewicht en afvallen is in Kings werk al eerder voorgekomen. In 'De vervloeking' blijft een advocaat met obesitas afvallen nadat een zigeuner een vloek over hem heeft uitgesproken. En in het luisterboek 'Vet goed' komt een man met overgewicht oog in oog te staan met zijn spijsverteringstelsel.

Overgewicht wordt origineel belicht in Verlichting. Scott Carey verliest ineens gewicht, maar hoeveel kilo's er ook afvliegen, hij blijft er hetzelfde uitzien. Waar dit spontane gewichtsverlies toe leidt weet Scott niet, en ook zijn vriend, een gepensioneerde arts, staat voor een raadsel.
Hoewel het boek (slechts 128 bladzijden) ook een lichtgewicht is, weet Stephen King er weer een magische draai aan te geven en verrast hij de lezers met een onverwacht einde. Bovendien verweeft Stephen de thema's vriendschap, tolerantie en vergevingsgezindheid in het verhaal waardoor het ook een emotioneel laagje krijgt.

Verlichting

Stephen King

Een man verliest voortdurend gewicht maar met of zonder kleren aan blijkt zijn gewicht hetzelfde te zijn terwijl er uiterlijk niets aan hem te zien is.

Naar het boek

Ook recensent voor de bieb worden?

Neem contact met ons op via 'nieuwsbrief@bibliotheekdekempen.nl