Boekensnoepers

Ook deze zomer hebben we voor alle basisschoolleerlingen weer een leuke zomeractie! Lees 5 boeken en scoor een heerlijk ijsje!

Hoe werkt het?

Stempels scoren kan t/m 26 augustus in de Bibliotheek. Lever daar je gelezen boeken in, en vertel ons over het verhaal. Volle kaarten kunnen t/m 10 september in geleverd worden bij een van de deelnemende ijszaken.

Waarom deze actie?


Het hele schooljaar is er iedere dag geoefend met lezen en taal. Maar in de zomervakantie lezen kinderen vaak minder. Hierdoor gaat vaak hun leesniveau achteruit. En dat willen wij als Bibliotheek voorkomen! Daarom organiseren we elk jaar een leuke actie, om de leesdip tegen te gaan!

Tips voor thuis!


Tip 1. Letters vind je overal

Lezen kan altijd en overal. Laat je kind bijvoorbeeld een recept lezen, en ga samen aan de slag met het maken van een zomerrecept (ijsjes, smoothies, salades). Dit is ook direct een goede manier van het oefenen van begrijpend lezen. De meeste kinderen vinden dit ontzettend leuk en het is een functionele manier van lezen. Tip: In de Bibliotheek vind je veel kinderkookboeken.

Tip 2. Speel een spelletje
Er zijn allerlei spelletjes die je met je kind kunt spelen waarbij het wordt uitgedaagd om te lezen. Denk bijvoorbeeld aan scrabble junior, boggle of kwartet. Of haal een leuk vakantiedoeboek vol spelletjes. Ook daarmee train je het lezen en zorg je ervoor dat je kind er plezier in heeft.

Tip 3. Goed voorbeeld doet volgen
Als kinderen hun ouders zien lezen dan zullen ze zelf ook sneller geneigd zijn om dat te gaan doen. Jij hebt ook vakantie, dus pak lekker een boek. Maak van (voor)lezen een dagelijkse gewoonte. Laat je kind in de eerste week van de vakantie beginnen met lezen. Kies samen een geschikt moment. Bijvoorbeeld elke avond na het eten of vlak voor het slapen. Een kwartiertje lezen is genoeg. Meer mag altijd.

Tip 4. Zet publiek in
Kinderen vinden het vaak leuk om voor te lezen aan hun knuffels, aan de hond of de cavia. Die lijken altijd te luisteren en zeggen niets als het fout gaat. Ook heeft oma, opa, de buurvrouw of een grote zus of broer vast wel een keer tijd om te luisteren of samen te lezen met je kind.

Tip 5. Op vakantie
Ga je op vakantie? Ga in de Bibliotheek op zoek naar een leuk jeugdboek met informatie over het vakantieland. Ook internet kan een leuke aanvulling zijn. Op onze website vind je heel veel informatie, speciaal gericht op kinderen. Het kind kan zo zelf ontdekken waar het naar toe gaat en deze informatie met de rest van het gezin delen.

Tip 6. Kom naar de Bibliotheek
Vraag advies bij de Bibliotheek De Bibliotheek is ook in de zomervakantie (regelmatig) open. Vraag gerust advies als het lezen in de vakantie niet lekker loopt. De bibliotheekmedewerker kan je kind helpen met het kiezen van een spannend, grappig of makkelijker boek. Ook kan de medewerker adviseren over websites met bijvoorbeeld leespelletjes, luister- boeken of meeleesboeken. Natuurlijk kun je ook de Online Bibliotheek bezoeken! Hiervoor hoef je de deur niet uit, en deze is nooit gesloten. Luisterboeken zijn ook heel leuk voor onderweg. Download hem thuis met wifi en luister hem overal waar je wil. Door luisterboeken te luisteren wordt ook het leesplezier vergroot. Handig voor kinderen die liever luisteren, en niet heel graag lezen.