Kinderboekenweek 2018

Van 3 t/m 14 oktober is het weer Kinderboekenweek. Dit jaar staat in het thema vriendschap: Kom erbij! Er staan een hoop leuke activiteiten rondom het thema Vriendschap op het programma in onze vestigingen. Komen jij en je BFF, hartsvriendinnen of bloedbroeders ook?

Lezing en workshop: vriendjes in de ruimte

Stel, dat we na jaren zoeken en turen naar de ruimte plotseling een
antwoord krijgen van een vreemd wezen? Wat zou er dan eigenlijk gebeuren?

Voor kinderen van groep 5 t/m 8.

Voorstelling het Muizenhuis

In deze muzikale en tot de verbeelding sprekende voorstelling komt de wereld van het Muizenhuis op een bijzondere manier tot leven.

Vanaf 3+

Kahoot VriendenQuiz

Weet jij alles over kinderboeken, vriendschap en kinderboekenschrijvers? Strijd dan samen met je beste vriendje of vriendinnetje tegen andere teams en win een mooie prijs.

Voor kinderen van groep 6 t/m 8.

Vriendschaps-challenge

Hoe goed ken jij je BFF? In deze challenge wordt duidelijk wie zijn of
haar vriend of vriendin het beste kent. Ook wordt er een mini-workshop vloggen gegeven.

Voor kinderen uit groep 6 t/m 8.
 

Voorstelling Kleine Mol

Als kleine mol op een dag zijn kop boven de grond steekt, valt er zomaar opeens iets precies op zijn kop. Het is rond en bruin en ziet er een beetje uit als een worst. Mol gaat op zoek naar de dader.

Voor kinderen van groep 1 tot groep 3.
 

Interactief Voorlezen

Kom je ook luisteren naar een mooi verhaal over vriendschap? In alle vestigingen hebben we voorleesactiviteiten. Schuif gezellig aan, jong en oud: iedereen is welkom!
 

Kerntitels Groep 1 & 2

 • Het geweldige grote vriendjesboek

  Mary Hoffman

  Is het leuk om vrienden te hebben die anders zijn? Is het erg als je ruzie hebt met je vriend(in)? Ga op zoek naar de antwoorden op zulke vragen. Prentenboek met veel, ook grappige kleurenillustraties. Vanaf ca. 5 t/m 8 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Het geweldige grote vriendjesboek

 • Johannes de parkiet

  Mark Haayema;Medy Oberendorff

  Gijs heeft een grote volière gebouwd. Grasparkiet Johannes vindt het er al snel fijn. Maar ineens komen er vijf zebravinken bij, daarna ara’s, diamantduiven, dwergkwartels: het gaat maar door! Johannes pikt het niet. Prentenboek over angst voor indringers met fotorealistische kleurenillustraties. Vanaf ca. 5 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Johannes de parkiet

 • Mag ik meedoen?

  John Kelly;Vitataal (Feerwerd)

  Eend zoekt een nieuwe vriendenclub. Maar de leeuwen willen hem niet, omdat hij niet kan brullen. En de slangen ook niet, omdat hij niet kan sissen. Dus maakt Eend zelf een club. Prentenboek met kleurrijke illustraties. Vanaf ca. 4 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Mag ik meedoen?

 • Ventje zoekt een vriendje

  Ted van Lieshout

  Ventje speelt altijd alleen. Daarom gaat hij op zoek naar een vriendje. Na lang zoeken vindt hij een geschikte vriend, maar zijn moeder vindt het maar niks. Ventjes grote nieuwe vriend moet weg. Prentenboek met grappige, sfeervolle kleurenillustraties en tekst op rijm. Vanaf ca. 4 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Ventje zoekt een vriendje

 • Snip

  Claudia Lagermann

  Snip durft niet te vliegen. Hij blijft alleen achter als zijn vogelvriendjes naar het zuiden trekken. Hij helpt allerlei dieren in nood met hun voorbereidingen voor de winter. En dan is het ineens weer lente. Oblong prentenboek met sfeervolle kleurenillustraties. Vanaf ca. 4 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Snip

Kerntitels Groep 3 & 4

 • Wat een verhalen!; Bil en Wil

  Rindert Kromhout

  Bundel met zes verhalen over de vrienden Bil en Wil. De verhalen klimmen in leesniveau op van AVI-Start t/m AVI-M4. Vanaf ca. 6 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Wat een verhalen!; Bil en Wil

 • Een vriendje voor altijd

  Eoin Colfer;Oliver Jeffers

  Mattie is al van veel kinderen het fantasievriendje geweest. Als zij een echt vriendje vinden, verdwijnt hij weer. Maar met Sam is het anders. Als Sam Sammie ontmoet, gebeurt er iets bijzonders. Prentvertelling met zwart-witillustraties met enkele steunkleuren. Vanaf ca. 5 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Een vriendje voor altijd

 • Hugo; een vreselijk eng beest?

  Mia Nilsson

  "Hugo is een vreselijk eng beest. De dieren van het bos zijn bang van hem. Hugo voelt zich erg eenzaam. Kwam er maar eens iemand langs..." Vanaf 7 jaar

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Hugo; een vreselijk eng beest?

 • Blitz!

  Rian Visser

  Blitz woont op bol Nul. Op een dag krijgt hij bezoek van het vogeltje Tjilp. Hij besluit met Tjilp mee te gaan naar de aarde. Woont daar iemand die op Blitz lijkt? Oplopend van AVI-E3 naar AVI-M4. Vanaf ca. 6,5 jaar. Gedrukt in lettertype Dyslexie.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Blitz!

Kerntitels groep 5 & 6

 • Amigos!

  Annemarie van den Brink

  Als de Spaanse jongen Manoe tegenover Tijn (8) komt wonen, worden ze al gauw de beste vriendjes. Maar dan krijgt Manoe heimwee naar Spanje en wordt ziek. Vanaf ca. 7 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Amigos!

 • Dikke Vik en Vieze Lies worden vrienden

  Sunna Borghuis

  Lies (ik-figuur) kan op school wel een vriend gebruiken, het liefst de populaire Merel. Die nieuwe jongen, Dikke Vik, wordt het zeker niet. Dan leert Lies Vik door toeval beter kennen. Hij is helemaal niet zo sloom en stom als ze dacht. Vanaf ca. 8 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Dikke Vik en Vieze Lies worden vrienden

 • Hoe maak ik een vriend?

  Evelien De Vlieger

  Felix gaat voor het eerst op kamp. Maar hij kent er helemaal niemand. Zijn moeder zegt dat hij wel een vriend zal maken. Maar hoe doe je dat, een vriend maken? Vanaf ca. 9 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Hoe maak ik een vriend?

 • Een indiaan als jij en ik

  Erna Sassen

  Boaz voelt zich een indiaan. Op school heeft hij het niet naar zijn zin. Dat verandert als Aïsha bij hem in de klas komt. Ze verstaan elkaar niet, maar lijken elkaar goed te begrijpen. Dan komt de vader van Boaz met een nare verrassing. Vanaf ca. 9 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Een indiaan als jij en ik

 • Joe Biljoen

  David Walliams

  De vader van Joe is superrijk. Joe (12) heeft daarom alles wat zijn hartje begeert, behalve een echte vriend. Hij besluit naar een gewone school te gaan, om daar een vriend te vinden. Vanaf ca. 9 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Joe Biljoen

Kerntitels groep 7 & 8

 • Neem mijn hand

  Kate DiCamillo

  Raymie (10, ik-figuur) doet mee aan een mini-missverkiezing, in de hoop dat haar vader dat zal zien en terug naar huis komt. De vriendschap met twee andere deelnemers helpt haar het vertrek van haar vader te verwerken. Vanaf ca. 10 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Neem mijn hand

 • Ik ben Vincent en ik ben niet bang

  Enne Koens

  Vincent (ik-figuur) wordt gepest op school en kijkt op tegen het schoolkamp volgende week. Zal het hem lukken het kamp te overleven met tips uit zijn survivalhandboek? Vanaf ca. 9 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Ik ben Vincent en ik ben niet bang

 • De grondel & de garnaal; en andere vreemde vriendschappen uit het dierenrijk

  Geert-Jan Roebers

  Vriendschappen komen ook voor bij dieren, zelfs tussen verschillende soorten zoals een vogel en een das. Lees o.a. over speelmaatjes, huisgenoten en vrienden die niet te vertrouwen zijn. Met speelse kleurenillustraties. Vanaf ca. 9 t/m 12 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van De grondel & de garnaal; en andere vreemde vriendschappen uit het dierenrijk

 • Niet thuis

  Jacques Vriens

  Hannah (13, ik-figuur) woont in een leefgroep van zeven kinderen. Toevallig hoort ze dat door bezuinigingen in de jeugdzorg hun leefgroep misschien moet verdwijnen. Met elkaar verzinnen de kinderen een plan om dat tegen te houden. Vanaf ca. 9 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Niet thuis

 • Evi, Nick en ik

  Anna Woltz

  Flora (ca. 10, ik-figuur) beleeft een merkwaardige zomervakantie. Eerst gaat haar vader hertrouwen, dan krijgt ze een logeerkip, twee onverwachte vrienden en lijkt ze ook nog verliefd te worden. Vanaf ca. 9 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Evi, Nick en ik

Cadeautje

In de Kinderboekenweek liggen voor de jonge bezoekers een paar gezellige cadeautjes klaar: de Kinderboeken Doekrant en de Voorleesgids. Met daarin leuke verhalen, boekentips, ideeën voor activiteiten en spelletjes voor jong en oud.  

Zilveren en Gouden Griffels

De Griffeljury heeft tien kinderboeken bekroond met een Zilveren Griffel, de prijs voor de beste kinderboeken van het afgelopen jaar. De Penseeljury reikte acht Zilveren Penselen uit en in totaal werden door de beide jury’s ook vierentwintig eervolle vermeldingen, de Vlag en Wimpels, toegekend.