Beter worden in taal


Beter worden in de Nederlandse taal

Taal is altijd belangrijk. Voor iedereen. Als je de taal kent, kun je meer zelf doen en kun je je zelfstandig redden. Kun jij of iemand die je kent hulp gebruiken bij het lezen, schrijven en praten van de Nederlandse taal? De Bibliotheek helpt, ook als je geen lid bent.

Taalcafé

Wil je graag samen met anderen je Nederlands oefenen? Kom dan naar het Taalcafé. Hier praat je met elkaar over allerlei onderwerpen zoals werk, boodschappen doen, eten en drinken, hobby’s en gezondheid. Zo kun je in een informele sfeer op je eigen niveau Nederlands oefenen.

Er zijn Taalcafés in Bladel, Eersel, Reusel, Oirschot en Valkenswaard. Het Taalcafé is gratis, iedereen is welkom.

DigiTaalhuis

Heb jij of iemand in je omgeving moeite met lezen, schrijven, rekenen of digitale vaardigheden? Dan kun je bij het DigiTaalhuis terecht. Tijdens de spreekuren informeren vrijwilligers je over het aanbod van cursussen, opleidingen en taalmaatjes.

Er zijn DigiTaalhuizen in Bergeijk, Bladel, Cranendonck, Reusel-De Mierden en Valkenswaard. Uiteraard kun je als inwoner van regio de Kempen bij al deze DigiTaalhuizen terecht.
 

Beter in Taal collectie

Deze speciale collectie heeft materialen die helpen bij het leren van de Nederlandse taal. Zo leer je sneller Nederlands. Er zijn ook boeken over Nederland, met informatie over het land en de cultuur.

Voor deze collectie hebben we een speciaal abonnement. Voor €2.50,- kun je al deze materialen lenen met het 'Beter-in-Taal-Abonnement'. Je kunt langskomen bij één van onze vestigingen.

Thuis oefenen

Heb je moeite met taal, rekenen of digitale media en wil je zelf thuis oefenen? Ga aan de slag met deze handige websites die wij voor jou hebben verzameld.

Oefenen.nl

Oefenen met taal, rekenen, internet en geld? Oefenen.nl is hét startpunt voor iedereen die (gratis) aan de slag wil met het verbeteren van basisvaardigheden.
 

De Slimme Nieuwslezer

Een krant op de computer. Iedere dag staat het nieuws van vandaag erin. Met uitleg van moeilijke woorden. En oefeningen om beter te leren lezen, begrijpen en schrijven.
 

Lees en Schrijf!

Met het programma Lees en Schrijf! kun je via het internet oefenen met het lezen en schrijven van de Nederlandse taal. Met een filmje oefent u met lezen, schrijven en spelling.

Uit en thuis

Een oefenprogramma voor lezen en schrijven met uitleg en tips. Het gaat over het gewone leven in en om het huis, waarin je soms taal- en reken dingen moet doen.  
 

Basis Inburgering

Met Basis inburgering leer je tussen 1.200-1.500 woorden die horen bij het taalniveau A1. Je leert alle woorden met ondersteuning van foto's. Op die manier kun je de woorden beter onthouden.

Nt2 TaalMenu

Hier kun je Nederlands leren, oefenen voor het inburgeringsexamen en voor het staatsexamen 1 en staatsexamen 2. Er zijn oefeningen voor alle niveaus.

Beter Spellen

Ben je nog niet zo goed in spellen? Meld je aan bij Beter Spellen en ontvang elke dag een korte test.

Je kan ook op spellen.nl kijken, hier vind je veel informatie en spelletjes om op leuke manier te oefenen.
 

Steffie

Op deze website legt Steffie moeilijke dingen op een makkelijke manier uit. Over gezondheid, vrije tijd, liefde, eten en drinken, geld, reizen en meer.

Ver-taal

Woordenschatoefeningen, grammatica,  luisteroefeningen, kruiswoordraadsels en taaloefeningen met liedjes.