Dementheek bij de bibliotheek

De dementheek is een fysieke plaats in de bibliotheekvestiging van Bladel, waar materialen en informatie te vinden zijn voor én over mensen met dementie. De dementheek is een uitleen- en adviescentrum, opgezet in samenwerking met partners uit het Bladelse Dementienetwerk.

Voor wie is de dementheek bedoeld?
De dementheek is onmisbaar voor volwassenen met geheugenproblemen. Zowel voor mensen met dementie die thuis wonen en die in zorginstellingen wonen. Maar de dementheek is ook onmisbaar voor mantelzorgers, vrijwilligers en beroepskrachten die werken met mensen met dementie.

Materialen
In de dementheek staan boeken over geheugenproblemen, over zorg voor mensen met dementie en (foto)boeken over vroeger, met onderwerpen die herinneringen oproepen. Daarnaast staan er herinneringskoffers vol herkenbare spulletjes, waarmee contact maken gemakkelijker wordt.

Openingstijden
Tijdens de openingsuren van de bibliotheek zijn altijd deskundige medewerkers aanwezig. Zij bieden informatie en advies, en helpen bij het vinden van geschikt (lees)materiaal.

Materialen over dementie zoeken en vinden

U hoeft niet naar de dementheek in Bladel toe te komen, om materialen over dementie te lenen. U kunt de materialen online reserveren en vervolgens afhalen bij een bibliotheekvestiging of afhaalpunt van uw keuze. 

Materialen over dementie vinden in de online catalogus
De materialen uit de dementheek zijn verdeeld in vier categorieën: 

U kunt doorklikken en direct de gewenste materialen reserveren.

Herinneringskoffers voor thuis
De dementheek beschikt ook over herinneringskoffers voor thuisgebruik. Daarin zitten herkenbare spullen, waarmee familie en mantelzorgers gemakkelijk(er) contact kunnen maken met mensen met dementie, en bij hen persoonlijke herinneringen kunnen ontlokken.
U reserveert deze koffers via de online catalogus. Noteer in het zoekscherm: 'herinneringskoffer voor thuis'.

Dementieambassadeurs in de dementheek

De dementieambassadeurs zijn een eerste aanspreekpunt binnen de kernen van de gemeente Bladel, voor mensen die te maken hebben met dementie. Dit kunnen mensen met (beginnende) dementie zelf zijn, hun mantelzorgers, familie of vrienden. Via de ambassadeurs kan iedereen op een laagdrempelige, vrijblijvende en vertrouwelijke manier om informatie en advies vragen. De dementieambassadeur is onafhankelijk, maar op de hoogte van professionele en vrijwillige dienstverlening.

Dementieambassadeurs gemeente Bladel:

  • Ilona van Bree – dementieambassadeur Bladel
  • Ria van der Putten - dementieambassadeur Hoogeloon
  • Marianne Castelijns – dementieambassadeur Hapert
  • Buurthulp Netersel – voor vragen over dementie in Netersel
  • Dré de Kort – dementieambassadeur Casteren

Heeft u vragen voor de dementieambassadeur? Laat het weten aan de medewerkers van de Bibliotheek. Zij spelen uw vraag door en laten de dementieambassadeur contact met u opnemen.
 

Dementievriendelijke gemeentes: Bergeijk, Bladel en Eersel

Wilt u meer informatie over dementie of bent u benieuwd naar het laatste nieuws en de ontwikkelingen rondom dementie in de gemeenten Bergeijk, Bladel en Eersel? Neem een kijkje op de websites.

Andere websites over dementie

Meer weten over dementie, lotgenotencontact en mogelijkheden voor zorg en welzijn? Klik verder naar een overzichtspagina met websites over dementie, interessant voor mensen met dementie en hun naasten.

Dementheek dichtbij

dementheek Bladel

Omdat de dementheek van Bladel niet voor iedereen in de regio om de hoek is, zijn de bibliotheekvestigingen van Budel, Eersel, Oirschot, Reusel en Valkenswaard ook uitgerust met materialen over dementie.

Impressie dementheek Bladel