Dementheek

De Dementheek is een advies- en uitleencentrum speciaal voor mensen met geheugenproblemen, hun familie, vrienden, mantelzorgers, zorgprofessionals en vrijwilligers. 

Materialen voor thuis

Het grootste deel van de Dementheek-collectie bevindt zich in Bibliotheek Bladel. Ook in andere vestigingen staat een kleine collectie. Alle materialen kunnen via onze online catalogus worden gezocht en gereserveerd. De materialen kunnen kosteloos afgehaald worden bij een bibliotheekvestiging naar keuze. De materialen zijn onderverdeeld in vijf categorie├źn. 

Je vindt de materialen door in de online catalogus naar 'uitgebreid zoeken' te gaan. Zoek hier op het onderwerp dementie. 

Dementheek informatief
Informatie voor mantelzorgers en ervaringsverhalen

Dementheek verhalen
Romans en verhalen over mensen met dementie

Dementheek kinderboeken
Voor kinderen die in hun omgeving met dementie te maken hebben

Dementheek activering
Materialen die het geheugen activeren en herinneringen oproepen

Herinneringskoffers voor thuis
Herinneringskoffers zijn gevuld met materialen rond een bepaald thema, die het geheugen activeren, zoals beelden, liedjes, teksten, puzzels, films en spelletjes. 

Dementievriendelijke Gemeente

Het aantal mensen met dementie is de laatste tientallen jaren vervijfvoudigd, en neemt steeds meer toe. Veel gemeenten werken aan het opzetten van een dementievriendelijke gemeente, waar iedereen dementie accepteert en de gemeenschap een helpende hand biedt. Ook in regio de Kempen is in verschillende gemeenten een dementievriendelijk netwerk gestart, waar Bibliotheek De Kempen deel van uitmaakt. De Dementheek is door Bibliotheek De Kempen opgezet met partners uit het Bladelse Dementienetwerk.

Wil je meer informatie over dementie of ben je benieuwd naar het laatste nieuws en de ontwikkelingen rondom dementie in de gemeenten van Bibliotheek De Kemen? Neem een kijkje op deze websites.

Online informatie

Wil je meer weten over dementie, lotgenotencontact en mogelijkheden voor zorg en welzijn? Klik verder op deze overzichtspagina met websites over dementie of bekijk de online brochure.