Het BREIN! en herinneringen

Herinneringen spelen een belangrijke rol in het menselijk leven. Zeker wanneer het lastig wordt om nieuwe informatie te onthouden. Bijvoorbeeld mensen met dementie hebben vaak nog heldere herinneringen aan vroeger, terwijl de informatie uit de huidige situatie moeilijk opgeslagen blijft.

Een herinnering is een ervaring of gebeurtenis uit het verleden die je hebt opgeslagen in je geheugen. Dit is voor iedereen anders en kan op verschillende manieren worden opgeroepen. Deze herinneringen worden opgeslagen in het declaratief geheugen, ook wel het geheugen voor feiten en gebeurtenissen die in het verleden hebben plaatsgevonden. Het terughalen en opslaan van de kennis gebeurd in verschillende gebieden van de hersenen. Het lastige is wanneer een van deze gebieden beschadiging oploopt, het soms lastiger wordt de kennis en herinneringen terug te halen.

Hoe slaan we onze herinneringen op? 

Wil je meer weten over het effect van muziek op herinneringen?
Neem een kijkje op de website van Miracles of Music en doorloop hun gratis online cursus

Bibliotheek De Kempen heeft voor mensen met dementie, maar zeker ook voor iedereen die graag herinneringen aan vroeger ophaalt speciale herinneringskoffers. Speciaal voor zorginstellingen zijn er abonnementen om deze koffers te lenen. Naast deze koffers zijn er diverse materialen voor mensen ment dementie en hun mantelzorgers/professionals te leen over dementie, o.a. informatieve boeken, romans en kinderenboeken.

Rondom het thema dementie werkt Bibliotheek De Kempen in elke gemeente nauw samen met de werkgroep Dementievriendelijke gemeente. Samen met deze werkgroep zorgt Bibliotheek De Kempen voor taboe doorbreking, kennisdeling en informatie rondom dementie.

Non-fictie boeken over dementie voor kinderen

Fictie boeken over dementie voor kinderen

Meer titels

Informatieve boeken over dementie

Meer titels

Verhalende fictie boeken over dementie

Meer titels

Luisterboeken over dementie

Meer titels

Informatieve boeken over het geheugen voor jong en oud

Meer titels