VoorleesExpress zoekt vrijwilligers

Word vrijwilliger bij de VoorleesExpress!

Bibliotheek De Kempen is op zoek naar voorleesvrijwilligers en vrijwilligerscoördinatoren voor de VoorleesExpress. De VoorleesExpress is een leesbevorderingsprogramma voor kinderen van 2 tot 8 jaar.

Vrijwilligerscoördinator

Als coördinator begeleid je de voorlezers en deelnemende gezinnen. Samen met hen kijk je hoe het voorlezen een plek kan krijgen in de thuissituatie. Het traject duurt 20 weken. Tijdens deze 20 weken organiseer je twee of drie bijeenkomsten met jouw voorlezers en bezoek je samen met de voorlezen twee keer de gezinnen. Voordat je aan de slag gaat krijg je een training.

Profielschets:

• Minimaal 18 jaar
• Afgestudeerd/studerend op minstens hbo-niveau
• Goede beheersing van de Nederlandse taal
• Communiceert makkelijk met verschillende doelgroepen (voorlezers en gezinnen)
• Goed (telefonisch en via mail) bereikbaar
• Digitaal vaardig
• Betrouwbaar en verantwoordelijk
• Flexibel
• Doorzetter, niet snel uit het veld geslagen

In totaal kost het begeleiden van vijf gezinnen en
voorlezers ongeveer 3 uur per week, gedurende minimaal 20 weken.

Voorleesvrijwilliger

Als voorlezer lees je wekelijks een uurtje voor aan kinderen die een stimulans met betrekking tot taal en lezen goed kunnen gebruiken. Je komt twintig keer bij het gezin thuis op een vast moment. Als voorlezer laat je kinderen én ouders kennismaken met interactief voorlezen, boekjes en verhalen. Samen met het gezin kijk je hoe het voorlezen past in hun thuissituatie. Je wordt daarbij begeleid door een coördinator.

Profielschets:

• Minimaal 18 jaar
• Open houding
• Goede beheersing van de Nederlandse taal
• Enthousiast over (voor)lezen en boeken
• Betrouwbaar
• Flexibel
• In staat om makkelijk te communiceren met verschillende doelgroepen
• Goed (telefonisch en via mail) bereikbaar
• Digitaal vaardig
• Affiniteit met kinderen
• Affiniteit met coachen