Media Ukkie Dagen

Jonge kinderen weten de weg in de ‘digitale wereld’ razendsnel te vinden. Ze swipen op de tablet of smartphone zo naar hun favoriete filmpje of app. Kinderen beleven hier veel plezier aan en voor ouders geeft het af en toe een momentje voor jezelf. Maar dreumesen, peuters en kleuters zijn nog te klein om er wijs mee om te gaan en begeleiding van ouders en verzorgers is nodig. 

Van vrijdag 27 maart tot en met vrijdag 3 april zijn de Media Ukkie Dagen. Normaal gesproken organiseren we in de vestigingen allerlei activiteiten. Dit jaar kun je de campagne gewoon online vanuit huis volgen. Het zijn ongewone tijden en in veel jonge gezinnen zal er flink gebruik gemaakt worden van media. Wij geven je tips en adviezen die je helpen bij al je vragen over opvoeden met media.

 

 

Ontdek onze online activiteiten

Webinar 'Ik zie, ik zie wat jij niet ziet' van Denise Bontje

Denise Bontje neemt ouders in het kader van de Media Ukkie Dagen mee in het media aanbod voor jonge kinderen. Je krijgt volop praktische tips om een gezond mediamenu samen te stellen voor jonge kinderen.

Woensdagavond 31 maart.

Online Inloop consult BoekStart

Jonge kinderen weten de weg in de ‘digitale wereld’ razendsnel te vinden. Maar dreumesen, peuters en kleuters zijn nog te klein om er wijs mee om te gaan en begeleiding van ouders en verzorgers is nodig. Hoe je dat aanpakt? Daar kan onze BoekStart coach bij helpen. Zij beantwoordt al je vragen en geeft je graag tips.

Maandag 19 maart om 16.00 uur.

Woensdag 31 maart om 15.00 uur.

Boekentips voor Kids

 • Handje?

  Tjibbe Veldkamp

  Anna wil naar de apen in de dierentuin. Haar vader heeft alleen oog voor zijn telefoon en wil naar huis. Dan zoekt Anna toch gewoon een andere vader? Prentenboek met humoristische, dynamische kleurenillustraties. Vanaf ca. 4 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Handje?

 • Het is een boekje

  Lane Smith

  Aap leest aandachtig een boek. Ezel wil graag weten wat je daar allemaal mee kunt doen. Kan het vliegen, kun je er soms mee bouwen of erop rijden? Vierkant hardkartonnen prentenboekje met paginagrote sobere kleurenillustraties. Vanaf ca. 3 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Het is een boekje

 • KLIKKLIKKLIK!

  Jeanne Willis

  Kuikentje bestelt op de computer van de boer de gekste spullen. Ze denkt zelfs een leuk vriendje te hebben gevonden via internet. Maar pas op Kuikentje, als je met vreemden afspreekt... Oblong prentenboek met zachtgekleurde krijttekeningen. Vanaf ca. 4 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van KLIKKLIKKLIK!

 • Bruno heeft wel 100 vrienden

  Francesca Pirrone

  Bruno is op pad met zijn vrienden als hij een mobiele telefoon vindt. Hij ontdekt dat hij daarmee vrienden kan maken over de hele wereld. Hij heeft het zo druk met al die nieuwe vrienden dat hij zijn echte vrienden bijna vergeet. Prentenboek met sfeervolle kleurenillustraties. Vanaf ca. 5 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Bruno heeft wel 100 vrienden

 • MediaWijs!?

  Nico De Braeckeleer

  Hoe surf je op het internet, wat is sms- en chattaal, wat is cyberpesten? Uitleg, adviezen, tips over en trucs voor sociale media. Met grappige, stripachtige tekeningen in kleur. Vanaf ca. 9 t/m 13 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van MediaWijs!?

 • Professor S. en de verslaafde koning

  Erik Scherder, Fred Diks

  De opa van Zhé, de bekende professor S., is verdwenen. Samen met haar vriend Brian en hondje Pavlov gaat ze hem zoeken. Ze komen in Breinstein terecht en moeten hun hersenen goed gebruiken om de professor te vinden. Met veel informatie over de hersenen. Vanaf ca. 9 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Professor S. en de verslaafde koning

Boekentips voor Ouders

 • Digitale burgertjes

  Katja Schipperheijn

  Handleiding voor leerkrachten in het basisonderwijs om kinderen te leren creatief en kritisch met online media en digitale technologie om te gaan.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Digitale burgertjes

 • Mediawijs opvoeden

  Jodi Gold

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Mediawijs opvoeden

 • Mediawijs online

  Joris Van Ouytsel, Michel Walrave

  Kansen en gevaren van het gebruik van sociale media door jongeren.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Mediawijs online

 • Sexy selfies

  Maria Genova

  Hoe kun je voorkomen dat een naaktfoto wordt verspreid? Zowel meisjes als jongens vertellen hoe ze met seksueel getinte foto's en berichten worden gepest en bedreigd. Ook daders komen aan het woord. Met tips voor jongeren, opvoeders en scholen. Vanaf ca. 15 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Sexy selfies

 • Komt een vrouw bij de hcker

  Maria Genova

  Journalistieke reportage over identiteitsfraude op internet en sociale media, met adviezen om dit zoveel mogelijk te voorkomen.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Komt een vrouw bij de hcker

Leuk van de bieb

Digitale Voorleestas

Met de Digitale Voorleestas van de Bibliotheek was samen lezen was nog nooit zo leuk! De tas zit vol met digitale prentenboeken & doe-, zing-, speel- en praatopdrachtjes.

Bereslim met digitale boeken en spelletjes

Van prachtige geanimeerde prentenboeken tot leerzame spelletjes. Bereslim heeft pedagogisch verantwoorde computerspellen voor peuters én kleuters. Log in met je Bibliotheekaccount. 

BoekStart-app

Heb jij de BoekStart-app al? Hij staat boordevol video’s en heldere informatie over voorlezen. En natuurlijk vind je de nieuwste boeken- en voorleestips voor je baby, dreumes of kleuter in deze app.

Voorleesfilmpjes van Wepboek

Wepboek bevat 20 leuke voorleesfilmpjes voor kinderen van 2 tot 6 jaar. Bij elk boek staat de leeftijd aangegeven. De boeken zijn geanimeerd en worden ondersteund door vrolijke muziek. Na elk filmpje stelt de voorlezer leuke vragen. Hierdoor wordt het verhaal extra goed toegelicht.

Over Mediawijsheid

Het Mediagesprek

Wil je jouw kinderen helpen in de online wereld? Het Mediagesprek helpt je om samen met je kind in gesprek te gaan over leuk en veilig mediagebruik. 

Mediamoment per dag

Tijdens de Media Ukkie Dagen krijg je elke dag een tip om een Mediamomentje te creëren met je kind. De tips zijn laagdrempelig en gelijk toepasbaar.

MediaDiamant

De MediaDiamant is een handige wegwijzer met tips om kinderen van 0 tot en met 18 jaar mediawijs op te laten groeien. 

Mediasmarties

Mediasmarties is dé online gids bomvol recensies van kindermedia. Welke app of welk boek past bij de ontwikkeling en interesse van jouw kind?