Kinderboekenweek

Allemaal instappen! Dit jaar gaan we tijdens de Kinderboekenweek, van 2 tot 13 oktober, op reis. Reis mee met de fietstaxi, de huifkar, de hogesnelheidstrein of het ruimteschip. Ontdek de ruimte met een raket, beleef avonturen in de zee, of ontdek de jungle op de rug van een olifant. Het thema dit jaar is Vervoersmiddelen en het motto is Reis mee! Niet de bestemming, maar het vervoer erheen staat centraal. Er is van alles te beleven in de bieb. Reis je mee?

 

Lezing Joke van Leeuwen: Het belang van beeldgeletterdheid

Tientallen vertaalde en bekroonde kinderboeken, dichtbundels en romans. Joke van Leeuwen is professioneel fantasievol ten voeten uit. We nodigen ouders, onderwijsprofessionals en andere geïnteresseerden van harte uit voor deze bijzondere lezing.

Donderdagavond 3 oktober in Restaurant de Burgemeester, Oirschot.

Beeldende muzikale voorstelling - Fiep heeft haast

Een beeldende, muzikale voorstelling over haast, het verkeer en tijd nemen om iets werkelijk te zien.

Eén actrice, een decor van karton en heel veel gekkigheid. Voor kinderen van 3 t/m 8 jaar. Reis je mee?

Vrijdagmiddag 11 oktober in Theater de Muzenval, Eersel. 

Muziektheater - Gonnie en Gijsje samen op stap

Gonnie is een gansje en zit bij de hooiberg. Een klein geel gansje met knalrode lievelingslaarsjes. Op een dag zijn haar lievelingslaarsjes weg… Gonnie gaat op zoek, voorbij de hooiberg en ontdekt de wereld. Ga je mee?

Een muzikaal avontuur voor jong en oud, gericht op kinderen van 2 t/m 5 jaar.

Zaterdagochtend 5 oktober in Podium10, Bladel.

Reis Mee! markt

Reis met ons mee: met een bus, een fiets, een vliegtuig of zelfs een luchtballon! En laat je meevoeren naar verschillende landen, leer de cultuur kennen, luister naar een mooi verhaal, kom muziek maken, kom proeven en laat je verrassen!

Reis Mee! markt met Greenscreen

Op deze Reis Mee! markt maak je een Reis om de Wereld in 8 opdrachten. Rijd bijvoorbeeld op een olifant, of zwem tussen de dolfijnen. Het kan allemaal in de bibliotheek. Maak met behulp van een greenscreen een droomreis. De foto's zijn het bewijs!
 

Voorstelling Goochelaar Jan

Ga mee op reis met Passepartout, de knecht van Phileas Fogg en 'Reis om de wereld in 80 dagen'. Met veel fantasie wordt alles wat we kunnen vinden gebruikt als voertuig: De tafel in Jules Vernes woonkamer wordt omgetoverd tot een boot, een trein, een olifant en nog veel meer. Komen we op tijd terug? Voor 4 tot 12 jaar.

Woensdagmiddag 9 oktober in Bibliotheek Valkenswaard.

Piloot Hans Nordsiek

Het thema van de Kinderboekenweek dit jaar is 'Reis Mee!' Hans Nordsiek heeft als piloot heel veel van de wereld gezien. Vandaag vertelt hij over zijn kinderboek ‘Piloot met de vijf strepen’, leest hij voor, en gaat in gesprek met alle jonge bezoekers, over hoe ze hun dromen waar kunnen maken. Voor kinderen van 4 tot 12 jaar.

Donderdagmiddag 10 oktober in Bibliotheek Bergeijk.

Maartje Kattenstaartje

Maartje Kattenstaartje wordt, samen met haar magische boek Beau, uitgenodigd voor de thee in Wenen! Het vreemde is, dat de uitnodiging van tante Cato komt terwijl Maartje zeker weet dat ze helemaal geen tante Cato heeft! Wat zal ze doen met het gratis treinkaartje dat bij de uitnodiging zit? Van 4 tot 10 jaar.

Woensdagmiddag 9 oktober in Bibliotheek Budel.

Op reis met Liesbeth

Speciaal voor de Kinderboekenweek komt Liesbeth van de Kruijs interactief voorlezen. Reis met haar mee en laat je meenemen in de mooiste verhalen. Vorig jaar was het heel gezellig. Ben je er ook dit jaar bij? Van 4 tot 8 jaar.

Zaterdagochtend 5 oktober in Bilbliotheek Budel
Woensdagmiddag 9 oktober in Bibliotheek Maarheeze

Interactief voorlezen

Ook dit jaar staan er weer prachtige boeken in het zonnetje tijdens de Kinderboekenweek. Dit jaar staat in het thema 'Reis Mee'. Duik je mee een nieuwe wereld in tijdens het interactief voorlezen? Schuif gezellig aan en ontdek je nieuwe favoriete boek!

Diverse dagen en tijden in Bergeijk, Bladel, Eersel, Hapert, Oirschot, Reusel en Valkenswaard.

Voorstelling Vreemde Vogel

Autootje Broem, Teun en Tijn gaan op avontuur, de wijde wereld in. Ga je mee? Vreemde Vogel is een lieve, fysieke voorstelling met livemuziek, poppentheater en veel humor, over vriendschap en avontuur en nieuwe dingen ontdekken. Voor 2 tot 6 jaar.

Woensdagmiddag 9 oktober in De Ster, Lage Mierde.

Voorstelling Uit de bocht

Kinderen (en ouders) worden door Jeroen en Henrik meegenomen op een muzikale reis. Jeroen Schipper reist met zijn gitaar over land, door de lucht en op zee. Maar vooral door zijn fantasie. Deze middag zingt hij zijn vrolijkste reisliedjes. We gaan fietsen, springen, vliegen, varen en wie weet wat nog meer. Vanaf 4 jaar.

Woensdagmiddag in Theater de Kattendans, Bergeijk

Voorstelling Juwelen oma

Bennie moet elke vrijdagavond bij zijn oma logeren. Hij vindt dat vreselijk want zijn oude oma is oer-saai. Om minder saai te lijken, verzint Oma op een dag dat ze vroeger een beruchte juwelendief was. Hoe loopt dit spannende verhaal af...? Voor kinderen van 6 tot 12 jaar.

Zondagochtend 29 september in De Smeltkroes, Maarheeze
 

Kerntitels Groep 1 & 2

 • De fiets

  Lucas Arnoldussen

  Lisa mag voor het eerst met mama op de grote weg fietsen. Daar ziet ze heel veel soorten fietsen. Prentenboek met informatie over fietsen, versjes, knutseltip, quiz en veel kleurenillustraties. Vanaf ca. 5 jaar, zelf lezen voor goede lezers vanaf ca. 7 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van De fiets

 • Alle dieren drijven

  Annemarie van Haeringen;Gideon Samson

  Een man roept dat hij genoeg heeft van al die rommel en het geweld op aarde. Maar luistert er wel iemand naar hem? Prentenboek met een eigentijdse versie van het Bijbelverhaal de Ark van Noach, met sfeervolle waterverfillustraties. Vanaf ca. 5 t/m 7 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Alle dieren drijven

 • Welkom thuis, Bever!

  Magnus Weightman;Esther van der Werf

  Bever trekt de wereld in. Hij belandt in de stad, maar hoe komt hij weer thuis? Gelukkig mag hij met Akita de hond mee in zijn luchtballon rond de wereld. Op zoek naar Bevers huis zien ze hoe andere dieren wonen. Groot prentenboek met gedetailleerde, sfeervolle kleurentekeningen. Vanaf ca. 4 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Welkom thuis, Bever!

 • Varen!

  Doro Göbel

  Motorschip Louise is klaar voor vertrek! Kapitein Kate, matroos Lena en scheepskok Bill varen de rivier af met al hun passagiers. Aan boord en langs de kant geniet iedereen van de zomerse dag. En gaat die kudde schapen echt mee aan boord? Groot hardkartonnen, tekstloos prentenboek met gedetailleerde zoekplaten. Vanaf ca. 4 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Varen!

 • De droomreis van neef Karel

  Rick de Haas

  Karel de muis gaat op wereldreis. Tenminste, dat zegt hij tegen zijn neven en nichtje. Maar waarom heeft hij geen kleren meegenomen? En komen die brieven wel echt uit verre landen? Prentvertelling met paginagrote verfillustraties. Vanaf ca. 5 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van De droomreis van neef Karel

Kerntitels Groep 3 & 4

 • Alle hens aan dek

  Bette Westera

  Peter-Paul wordt leerling-piraat op de Draculus Drie. De matrozen Hens 1, Hens 2 en Hens 4 leren hem alles over het piratenleven. Maar waar is Hens 3? Vanaf ca. 8 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Alle hens aan dek

 • Ik reis de wereld rond

  Henrietta Drane;Katy Halford

  Van een race met een strijdwagen tot een ritje met een maanwagen. Tijdens een wereldreis maak je kennis met tachtig vervoermiddelen, die te zien zijn op paginagrote kleurenillustraties van o.a. een stad of woestijn. Lees het rijmpje bij elke voertuig en hoe hard hij gaat. Vanaf ca. 5 t/m 8 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Ik reis de wereld rond

 • De liedjesatlas

  Per werelddeel vier traditionele volksliedjes, vertaald naar het Nederlands, waaronder een regenlied uit Marokko, een afscheidsliedje uit Nieuw-Caledonië en een wiegeliedje uit Argentinië. Met liedjes op cd en grote, sfeervolle kleurenillustraties. Vanaf ca. 4 t/m 7 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van De liedjesatlas

Kerntitels groep 5 & 6

 • Zo werkt het!

  John Farndon

  Wil je weten hoe voertuigen en machines er vanbuiten en vanbinnen uitzien? Bekijk en lees van alles over o.a. drones, achtbanen, een Formule 1-wagen, een zweeftrein en onderzeeërs. Met veel (schematische) kleurenillustraties en enkele -foto's. Vanaf ca. 10 t/m 13 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Zo werkt het!

 • Niemand houdt Don Carlo tegen

  Oliver Scherz

  De vader van Carlo (11) woont sinds een halfjaar helemaal in Italië. Carlo besluit hem te gaan zoeken. Maar de reis is langer en moeilijker dan hij dacht. Vanaf ca. 9 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Niemand houdt Don Carlo tegen

 • Abeltje

  Annie M.G. Schmidt

  Abeltje werkt als liftjongen in warenhuis Knots. Op een dag drukt hij op het bovenste, verboden knopje. Daardoor vliegt hij, samen met mottenballenverkoper meneer Tump, zanglerares juffrouw Klaterhoen en Abeltjes buurmeisje Laura, met lift en al naar Zuid-Amerika. Voorlezen vanaf ca. 8 jaar, zelf lezen vanaf ca. 10 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Abeltje

 • Dr. Proktors teletijdtobbe

  Jo Nesbø

  Lise en Bulle krijgen een kaart van hun vriend Dr. Proktor uit Parijs. Hij is in gevaar. In een badkuip vliegen Lise en Bulle door de tijd om hem te redden. Voorlezen vanaf ca. 8 jaar, zelf lezen vanaf ca. 9 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Dr. Proktors teletijdtobbe

Kerntitels groep 7 & 8

 • Bestemming onbekend

  Paul Mosier

  Nadat haar moeder en grootmoeder zijn overleden, reist Rider (12) met de trein dwars door Amerika, op weg naar een onbekende oudoom. De ontmoeting met enkele medereizigers verandert Riders kijk op haar situatie. Vanaf ca. 12 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Bestemming onbekend

 • De reis van Yarim

  Hans Hagen

  De 12-jarige Yarim maakte 4400 jaar geleden als slaaf van de koningin een reis door het huidige Irak naar Pakistan. Vanaf ca. 12 jaar.

  E-book

  Bekijk details van De reis van Yarim

 • Boreas en de zeven zeeën

  Mina Witteman

  Boreas (12, ik-figuur) is niet meteen enthousiast over het plan van zijn ouders om een tweejarige zeiltocht rond de wereld te maken. Maar naarmate de reis vordert, gaat hij er anders over denken. Dagboek met veel informatie over zeilen. Vanaf ca. 10 jaar.

  E-book

  Bekijk details van Boreas en de zeven zeeën

 • Auto's, treinen & vliegtuigen

  Clive Gifford

  Overzicht van alle voertuigen die rijden, varen en vliegen. Van speciale fietsen tot raceauto's en van gevechtsvliegtuigen tot helikopters. Met zo'n duizend kleurenfoto's van voertuigen, ook enige van de werking van voertuigen. Vanaf ca. 7 jaar, zelf lezen vanaf ca. 10 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Auto's, treinen & vliegtuigen

Cadeautje

In de Kinderboekenweek liggen voor de jonge bezoekers een paar gezellige cadeautjes klaar: de Kinderboeken Doekrant en de Voorleesgids. Met daarin leuke verhalen, boekentips, ideeën voor activiteiten en spelletjes voor jong en oud.  

Zilveren en Gouden Griffels

De Griffeljury heeft tien kinderboeken bekroond met een Zilveren Griffel, de prijs voor de beste kinderboeken van het afgelopen jaar. De Penseeljury reikte acht Zilveren Penselen uit en in totaal werden door de beide jury’s ook vierentwintig eervolle vermeldingen, de Vlag en Wimpels, toegekend.