Tips voor thuis

In verband met het coronavirus zitten we voorlopig veelal thuis. Veel mensen hebben juist nu veel tijd om te lezen, luisteren en leren. Hier vind je het uitgebreide digitale aanbod van de Bibliotheek én derden. Met deze tips hopen we al onze leden, maar ook niet-leden, in deze vreemde en onzekere tijd toch voor wat leer-, luister- lees- en kijkplezier te bezorgen. 

Bekijk de tips voor

Lezen, luisteren en kijken

E-books

Je kunt 24/7 digitaal doorlezen met de ruim 28.000 e-books voor kinderen en volwassenen van de online Bibliotheek.

Luisterboeken

Je kunt 24/7 digitaal de mooiste boeken luisteren via de online Bibliotheek, met de ruim 28.000 e-books voor kinderen en volwassenen.

Leestips

Ken je de Lockdown kalender al? Elke dag tipt een boekverkoper of bibliotheekmedewerker je zijn of haar favoriete boek van 2020. 

Online Leesclub

Eindelijk tijd voor een boek en zin om met andere lezers van gedachten te wisselen? Volg Bas Heijne en zijn volgers op zijn Twitter Leesclub.

E-books Inspiratie

Inspiratie voor je volgende e-book nodig? Bekijk deze bekroonde juweeltjes eens. Op deze pagina staan alle e-books die de laatste tijd in de prijzen vielen. Van nieuwe talenten tot gevestigde namen.

E-books inspiratie

Iedere maand licht de Online Bibliotheek een nieuw thema met bijpassende leestips uit. De maand juni staat in het teken van het spannende boek.

Delpher

Ruim 100 miljoen pagina's uit Nederlandse kranten, boeken en tijdschriften. Duik in het verleden met de grootste online krantenbank van Nederland.

Boekenpodcast

Presentatoren en boekenexperts van NPO Radio 1 bespreken in wisselende duo's onlangs uitgekomen boeken waar ze warm voor lopen. Dat kunnen romans zijn, maar ook non-fictie boeken over uiteenlopende onderwerpen.

Persoonlijke leestip

Wanneer je thuis komt in een boek, ben je nooit alleen.Maar welk boek lees je? Normaal gesproken adviseren onze medewerkers je in de bieb. Nu de fysieke deuren gesloten zijn, zijn we er online voor je. Wil je een leestip uit de e-book of luisterboek collectie op basis van jouw voorkeuren? Laat het ons weten en wij gaan voor je aan de slag! #ikleesthuis

Voor de cultuur- en kunstliefhebbers

Virtueel Musea bezoeken

Een museumbezoek of reisje zit er nu even niet in. Maar vanuit je huiskamer kom je er wél dichtbij. Op deze site vind je een verzameling van de bekendste internationale musea die virtuele tours en impressies laten zien. Ook veel Nederlandse Musea bieden online kijkjes in hun collecties en exposities. 

Kunstboeken

Wist dat je er een online verzameling van 200 kunstboeken is, die je gratis kan inkijken? Leuk voor de liefhebber, en ter inspiratie als je één deze dagen zelf eens aan de slag wilt.

Google Arts & Culture

Kunst en cultuur liefhebbers en creatievelingen in de zaal?Neem eens een kijkje op Google Arts & Culture. Een ontzettend mooie website waarbij je online virtuele rondleidingen kunt bekijken door de meest prestigieuze musea. Er staan ook veel online collecties, kunst tips, ‘how to’s’ voor bijvoorbeeld online tekenen, leuke DIY projecten en nog veel meer.

Theater Online

Nu de theaters in verband met de coronamaatregelen gesloten zijn, zoeken veel theatermakers en gezelschappen naar alternatieven voor het publiek. Er worden diverse speciale ad hoc projecten (zonder publiek) op touw gezet en registraties van voorstellingen online aangeboden. 

Leren

Alles voor dummies

Altijd al Spaans, Portugees of misschien Duits willen leren? Met de 'voor-dummies' e-books bij de online bibliotheek gaat dat prima. Is taal niet echt je ding? Geen probleem, er wordt zoveel meer aangeboden. Scroll eens lekker door de 'dummie' reeks.

Informatieve e-books

Mindfullness, hoe werkt dat eigenlijk? En hoe zit het ook weer met de natuurwetten? Haken, hoe doe ik dat? Bij de online Bibliotheek vind je een gevarieerd aanbod van informatieve e-books. Voor de nieuwsgierigen onder ons.

Gratis AI cursus

Ken je de gratis Nationale AI-cursus al? Leuk om eens door te nemen, omdat artificiële intelligentie (AI) essentieel is, nu én in de toekomst

Hoorcolleges

In de LuisterBieb app staan honderden hoorcolleges van Herman Pleij, Govert Schilling en vele anderen.

Engelse Cursussen

Niet van de Bibliotheek, maar wel heel leuk. Creative Live biedt haar (Engelse) cursussen over lichamelijke en geestelijke gezondheid nu gratis aan.

Gratis online cursus

Soofos, een van de grootste e-learningplatformen van Nederland biedt Nederlanders die gedwongen thuis zitten door de coronacrisis gratis cursussen aan.

Taalcursussen

Taalcursus volgen? In de LuisterBieb vind je vele taalcursussen. Van 'Spaans voor op vakantie' tot 'Engels voor truckers'.Bekijk de LuisterBieb

LearnIT

Niet van de Bibliotheek, maar wel heel leuk. Allerlei korte online gratis cursussen: van assertiviteit tot programmeren.

JobOn

JobOn is de landelijke community voor werkzoekenden. Of je nu een baan hebt of niet, JobOn helpt je met je volgende stap. Via online trainingen en webinars bieden we inspiratie voor iedereen die een volgende stap in zijn of haar carrière wil zetten.

StudyTube

Ook StudyTube biedt in deze tijden tot eind april gratis meer dan 250 online trainingen en 500 microlearnings aan. Van 'Excel 365 – Basisvaardigheden', 'Ongestoord werken online' tot 'Omgaan met tegenslagen’.

Brabant Leert

Brabant Leert biedt alle Brabanders toegang tot meer informatie en een groot aanbod van online cursussen. 

Online Trainingen

Via de Koninklijke Bibliotheek kun je nu 28 trainingen online trainingen volgen voor persoonlijke en professionele vaardigheden. Volg een training timemanagement, communicatie, productiviteit, digitale vaardigheden, digitale fotografie, yoga en mindfulness, sporten en bewegen, gezond eten, een korte cursus geluk en meer.

Universiteit van Nerderland

Inspirerende wetenschappers delen via korte colleges de spannendste inzichten uit hun vakgebied. In verschillende formats brengen zij voor een jong en breed publiek de wetenschap tot leven door wekelijks een prikkelende vraag te beantwoorden. Van donkere materie tot verliefdheid bij dieren: alles komt voorbij!

Online Privacy

Hoe bescherm je jezelf online tegen nieuwsgierige advertentiebedrijven en kwaadwillende hackers? Er is van alles om je daar bij te helpen. Van praktische gidsen tot speelse games voor kinderen. 

Oefenen.nl

Oefenen.nl helpt je beter te worden in lezen, schrijven, rekenen en internetten.

Kijken

IDFA: documentaires

IDFA (International Documentary Filmfestival Amsterdam) stelt online ruim 300 documentaires beschikbaar die je gratis kunt bekijken. 
 

My Darling Quarentine Short Film Festival

Programmeurs van Europese filmfestivals, waaronder het Nijmeegse Go Short, hebben een online filmfestival opgezet: My Darling Quarantaine Short Film Festival. Het is tevens een benefietactie.
 

Live Cams: natuur

Ontdek prachtige beelden van de natuur; Live Cams ver de hele wereld leggen de mooiste plaatjes vast. Bekijk ze live, of kijk de mooiste momenten terug.

Live Cams: de wereld rond

Over de hele wereld zijn live cams te vinden. Van het normaal bruisende New York tot verlaten tropische stranden. Heel bijzonder om te zien hoe alles stil ligt.
 

Ontdek Europa's Cultureel Erfgoed

Verken 58,821,459 kunstwerken, artefacten, boeken, video's en geluiden uit meer dan 3.500 musea, galerijen, bibliotheken en archieven in Europa.

Speciaal voor ouderen en mantelzorgers

Fit en gezond blijven

Hoe zorg je dat je fit en sterk blijft nu je nergens heen kan? De
Fit&Sterk waaier is een visuele wijzer met beweegoefeningen voor korte dagelijkse beweegmomenten. Speciaal ontwikkeld voor ouderen.
 

Dementie

Wat kun je in deze tijden betekenen en doen voor mensen met dementie? Op deze website vind je tips. Onderaan staat ook een leuke kaart die gedownload kan worden als hulpmiddel.