Tips voor thuis volwassenen

In verband met het coronavirus zijn al onze bibliotheken t/m 6 april gesloten. Veel mensen hebben juist nu veel tijd om te lezen, luisteren en leren. Hier vind je het uitgebreide digitale aanbod van de Bibliotheek én derden. Met deze tips hopen we al onze leden, maar ook niet-leden, in deze vreemde en onzekere tijd toch voor wat leer-, luister- lees- en kijkplezier te bezorgen.

Voor de eerste keer gebruik maken van de Online Bibliotheek of LuisterBieb app? Bekijk het stappenplan.

We delen iedere dag een leuke nieuwe gratis tip op Facebook.
Volg ons!

Bekijk de tips voor

Lezen, luisteren en kijken

E-books

Wil je blijven lezen, dan kan dat natuurlijk! Gelukkig kun je digitaal doorlezen met de ruim 28.000 e-books voor kinderen en volwassenen van de online Bibliotheek.

Luisterboeken

Download de LuisterBieb-app met ruim 3.700 luisterboeken voor alle leeftijden. We hebben tijdelijk een extra reeks mooie luisterboeken aan de app toegevoegd.

Delpher

Ruim 100 miljoen pagina's uit Nederlandse kranten, boeken en tijdschriften. Duik in het verleden met de grootste online krantenbank van Nederland.

Boekenpodcast

Presentatoren en boekenexperts van NPO Radio 1 bespreken in wisselende duo's onlangs uitgekomen boeken waar ze warm voor lopen. Dat kunnen romans zijn, maar ook non-fictie boeken over uiteenlopende onderwerpen.

Voor de cultuur- en kunstliefhebbers

Virtueel Musea bezoeken

Een museumbezoek of reisje zit er nu even niet in. Maar vanuit je huiskamer kom je er wél dichtbij. Op deze site vind je een verzameling van de bekendste internationale musea die virtuele tours en impressies laten zien.

Kunstboeken

Wist dat je er een online verzameling van 200 kunstboeken is, die je gratis kan inkijken? Leuk voor de liefhebber, en ter inspiratie als je één deze dagen zelf eens aan de slag wilt.

Leren

Alles voor dummies

Altijd al Spaans, Portugees of misschien Duits willen leren? Met de 'voor-dummies' e-books bij de online bibliotheek gaat dat prima. Is taal niet echt je ding? Geen probleem, er wordt zoveel meer aangeboden. Scroll eens lekker door de 'dummie' reeks.

Informatieve e-books

Mindfullness, hoe werkt dat eigenlijk? En hoe zit het ook weer met de natuurwetten? Haken, hoe doe ik dat? Bij de online Bibliotheek vind je een gevarieerd aanbod van informatieve e-books. Voor de nieuwsgierigen onder ons.

Gratis AI cursus

Ken je de gratis Nationale AI-cursus al? Leuk om eens door te nemen, omdat artificiële intelligentie (AI) essentieel is, nu én in de toekomst

Hoorcolleges

In de LuisterBieb app staan honderden hoorcolleges van Herman Pleij, Govert Schilling en vele anderen.

Engelse Cursussen

Niet van de Bibliotheek, maar wel heel leuk. Creative Live biedt haar (Engelse) cursussen over lichamelijke en geestelijke gezondheid nu gratis aan.

Gratis online cursus

Soofos, een van de grootste e-learningplatformen van Nederland biedt Nederlanders die gedwongen thuis zitten door de coronacrisis gratis cursussen aan.

Taalcursussen

Taalcursus volgen? In de LuisterBieb vind je vele taalcursussen. Van 'Spaans voor op vakantie' tot 'Engels voor truckers'.Bekijk de LuisterBieb

LearnIT

Niet van de Bibliotheek, maar wel heel leuk. Allerlei korte online gratis cursussen: van assertiviteit tot programmeren.

Oefenen.nl

Oefenen.nl helpt je beter te worden in lezen, schrijven, rekenen en internetten.

Theorie.nl

Om je rijbewijs te kunnen halen, móet je slagen voor je theorie-examen. Ook als je al jaren je rijbewijs hebt, kan een beetje herhaling geen kwaad.