Tips voor thuis

In verband met het coronavirus zitten we voorlopig veelal thuis. Veel mensen hebben juist nu veel tijd om te lezen, luisteren en leren. Hier vind je het uitgebreide digitale aanbod van de Bibliotheek én derden. Met deze tips hopen we al onze leden, maar ook niet-leden, in deze vreemde en onzekere tijd toch voor wat leer-, luister- lees- en kijkplezier te bezorgen. 

Bekijk de tips voor

Goed nieuws: lid worden van de bieb is voor jongeren t/m 17 jaar gratis. Hiermee kun je onder andere e-books en luisterboeken lenen. Lid worden gaat eenvoudig online

Nederlandse Kinderjury

De Nederlandse Kinderjury kiest elk jaar de twee beste kinderboeken van het afgelopen jaar voor de leeftijd van 6 t/m 9 en 10 t/m 12 jaar. 

Tijdens de eerste tien weken draait het om het (opnieuw) lezen van al jouw favoriete boeken uit 2020. Door middel van de Tiplijsten kun je de eerste hoofdstukken van 50 titels lezen om te ontdekken of je het boek leuk vindt, of om je geheugen weer op te frissen. Lijkt het je een leuk boek? Klik dan direct door naar de Jeugdbibliotheek.nl. Je kunt het boek lenen in jouw bibliotheek of het e-book lenen. Wil je liever luisteren? Dat kan! Heel veel titels zijn ook beschikbaar als luisterboek.

Laat weten wat je van het boek vond door een recensies achter te laten. Hierdoor help jij andere kinderen met hun zoektocht naar hun favoriete boek.Op de tiplijst kun je de eerste hoofdstukken direct lezen om te ontdekken wat bij je past.

Leestips voor Kids - Onderbouw

Leestips voor Kids - Bovenbouw

Omgaan met het Corona virus, boeken voor kinderen

Er is in korte tijd veel veranderd in de wereld en in ons. Dat geldt ook voor onze kinderen. Boeken kunnen enorm veel betekenen wanneer je bang bent of verdrietig, wanneer je hoofd vol zit met vragen. Even ontspannen en verdwijnen in de wereld van een boek. Kinderen vinden steun in verhalen en voelen zich minder alleen. Ook boeken met humor zijn helpend, lachen is immers een goed medicijn. Door middel van een boek is het soms makkelijker voor kinderen om te praten over dat wat er in hen leeft. Het kan tevens bijdrage om gevoelens te verwerken of een plek te geven. We inspireren je graag met een lijst met boeken welke helpend kunnen zijn in deze periode.  

Lezen

 • E-books voor kinderen Bekijk details

  Bij de Online Bibliotheek vind je de leukste e-books voor kinderen, handig gesorteerd op leeftijd.

  Bekijk details van E-books voor kinderen

 • Yoleo Bekijk details

  Hoe krijg je kinderen die niet van lezen houden met hun neus in de boeken? Door lezen leuk te maken! Yoleo is een leesgame ontwikkeld door onderwijsspecialisten.

  Bekijk details van Yoleo

 • Kinderjury Bekijk details

  Wat is het beste kinderboek van vorig jaar? Leerlingen tussen de 6 en 12 jaar vormen samen met de rest van de Nederlandse kinderen de Kinderjury. Stem je mee?

  Bekijk details van Kinderjury

 • Grijze Jager Serie Bekijk details

  Tip van onze collectioneur: De Grijze Jager serie, één van de meest populaire en meest geleende series zijn ook als e-book beschikbaar!.

  Bekijk details van Grijze Jager Serie

Tip van de Lees-/Mediaconsulent: Populaire e-books 0-6 jaar

 • Theaterlezen Bekijk details

  Theaterlezen wordt op scholen steeds vaker ingezet. Op de site vind je informatie, tips en teksten waarmee kinderen én ouders thuis kunnen oefenen.

  Bekijk details van Theaterlezen

 • Superboek Bekijk details

  Lezen is leuk. Maar voor kinderen met een leesbeperking is lezen vooral moeilijk. Superboek helpt daarbij. Daar vind je de actuele titels in gesproken vorm, in braille of Jumboletter voor alle leeftijden....

  Bekijk details van Superboek

 • Voetbalverhalen Bekijk details

  Leuke aanraders voor jongens én meisje die wel van een potje voetbal houden!. Heel veel gratis verhalen over voetbal om te lezen, luisteren of kijken.

  Bekijk details van Voetbalverhalen

 • Voorleesgids Bekijk details

  Door de corona-crisis zijn veel digitale kinderboeken tijdelijk gratis! Op deze website zijn links verzameld. Zo weten ouders, leerkrachten en kinderen waar ze digitale kinderboeken kunnen vinden.

  Bekijk details van Voorleesgids

Voorleesfilmpjes en digitale prentenboeken

 • De Voorleeshoek Naar De Voorleeshoek

  Laat je voorlezen uit bekende prentenboeken met beeld én muziek. Voor kinderen van 0-10 jaar. Werkt het inloggen niet? Ga dan naar: www.devoorleeshoek.nl/scholendicht en maak tijdelijk een gratis abonnement...

  Bekijk details van De Voorleeshoek

 • Bereslim Naar Bereslim

  Van interactieve prentenboeken tot leerzame spelletjes voor kinderen van 2 tot 7 jaar.

  Bekijk details van Bereslim

 • Boekenfilmpjes SchoolTV Bekijk details

  Wist je dat SchoolTV ook digitale prentenboeken heeft? Via de Jeugdbibliotheek heb je toegang tot prachtige voorleesfilmpjes

  Bekijk details van Boekenfilmpjes SchoolTV

 • WePboek Bekijk details

  Wepboek bevat 20 leuke voorleesfilmpjes voor kinderen van 2 tot 4 jaar. De boeken zijn geanimeerd en worden ondersteund door vrolijke muziek. Na elk filmpje worden er leuke vragen gesteld door de voorlezer,...

  Bekijk details van WePboek

 • Huisarrest Bekijk details

  Deze tiendelige serie gaat over kinderen die vanwege een virus hun huis niet mogen verlaten. De serie wordt geschreven en online voorgelezen door tien bekende kinderboekenschrijvers.

  Bekijk details van Huisarrest

 • Berenjacht Bekijk details

  Nederland is op Berenjacht. Wist je dat daar ook een prentenboek van is? Mylou Frencken leest voor uit Berenjacht.

  Bekijk details van Berenjacht

 • Booxalive Bekijk details

  Tientallen digitale prentenboeken, kinderpoëzie en andere content voor kinderen.

  Bekijk details van Booxalive

 • Fundels Bekijk details

  Bestaande prentenboeken komen tot leven, aangevuld met leuke teken-, speel- en doe-activiteiten. (Let op: sommige boeken zijn betaald, maar er zijn ook gratis boeken).

  Bekijk details van Fundels

Schrijvers lezen elke dag voor

Apps

Luisteren

Leren en oefenen

 • Proefjes Bekijk details

  Laat de onderzoeker in het kind naar boven komen en laat ze elke dag een huis- tuin en keuken proefje doen.

  Bekijk details van Proefjes

 • Thuisonderwijs Bekijk details

  Podium voor onderwijs maakt al 25 lesmateriaal voor scholen, maar heeft ook ontzettend veel moois voor thuisonderwijs. Neem zeker een kijkje op deze website.

  Bekijk details van Thuisonderwijs

 • Bomberbotlessen Bekijk details

  Met Bomberbot leer je nu gratis programmeren of doe een quiz over (fake)nieuws online. Voor groep 5 t/m 8 van de basisschool en klas 1 en 2 van de middelbare school.

  Bekijk details van Bomberbotlessen

 • Liedjeskast Bekijk details

  Met deze liedjes oefen je de taalregels. Je zingt over klinkers, de f of v, de verleden tijd. Zo verbeter je op een vrolijke manier je Nederlands.

  Bekijk details van Liedjeskast

 • TeamTalento Bekijk details

  Leerzame en creatieve workshops over programmeren, zingen, tekenen, drummen, schrijven, dicht en theaterlezen.

  Bekijk details van TeamTalento

 • WWF Bekijk details

  Voor kinderen die vol vragen zitten over de aarde, en van de natuur houden. Leuke lees-, kijk-, schrijf- en knutselopdrachten, inclusief werkbladen en uitleg voor ouders.

  Bekijk details van WWF

 • Museumkids games Bekijk details

  Museumkids.nl is dé plek voor jonge museumfans en hun (groot-)ouders met o.a. een leuke leerzame game over verschillende onderwerpen zoals natuur, biologie, wetenschap, en geschiedenis.

  Bekijk details van Museumkids games

 • Grote broer Bekijk details

  Gratis lesopdrachten, opgezet vanuit de verschillende kunstdisciplines die aansluiten bij de standaard vakken op school.

  Bekijk details van Grote broer

 • Thuisonderwijs beeldende kunst Bekijk details

  Museum Boijmans van Beuningen heeft tal van educatieve video’s voor basisonderwijs en voorgezet onderwijs, soms ook vergezeld van leuke vragen en opdrachten. Allemaal gericht op beeldende kunst, gecombineerd...

  Bekijk details van Thuisonderwijs beeldende kunst

 • WikiKids Bekijk details

  Ken je WikiKids al? Deze encyclopedie is geschreven voor en door kinderen. Je vindt er informatie over, nou, alles!

  Bekijk details van WikiKids

 • Willem Wever Bekijk details

  Hoe vouw je een goed papieren vliegtuigje? Wie heeft zakgeld uitgevonden? Waarom rent een stier achter een rode doek aan? Op de website van Willem Wever vind je antwoorden op de gekste vragen.

  Bekijk details van Willem Wever

 • DocuKit Bekijk details

  DocuKit is dé website voor werkstukken, spreekbeurten én nieuwsgierige kinderen. Honderden stukken tekst, filmpjes, foto's en geluidsfragmenten die jij leuk en interessant vindt!

  Bekijk details van DocuKit