75 jaar bevrijding

Mei is de maand van oorlog en vrijheid. Dit jaar herdenken we het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. We vieren dat we sindsdien weer in vrijheid leven. De bijzondere situatie rondom het coronavirus maakt deze periode extra bijzonder. Op deze pagina vind je de mooiste lees en kijk tips.

Lokale geschiedenis

In september 1944 werd Noord-Brabant toneel van hevige gevechten. Duizenden parachutisten landden in de buurt van Eindhoven, terwijl grondtroepen zich door de provincie haastten om zo snel mogelijk de brug over de Rijn in Arnhem te bereiken. Op de website van Liberation Route Europe ontdek je alles over jouw dorp in oorlogstijd.

75 Bevrijding in Nederland

Het coronavirus heeft een enorme weerslag op alle geplande activiteiten rondom 75 jaar bevrijding. Op deze website vind je alle evenementen en activiteiten in het kader van 75 jaar vrijheid die je digitaal toch kunt meebeleven: educatieve projecten, livestreams, films, tips voor virtuele lezingen en meer.

Videodagboek van Anne Frank

Een mooie aanrader voor kinderen is het Videodagboek van Anne Frank, ontwikkeld door de Anne Frank stichting. Omdat het in een vlogstijl is gefilmd spreekt het jonge kinderen erg aan.  

75 Bevrijding Jeugdbieb

Op de themapagina 75 jaar bevrijding van de Jeugdbieb vind je werkelijk álles wat je wilt weten over de oorlog en de bevrijding.
 

De oorlog die mijn leven redde

Er zijn talloze ebooks voor kinderen over oorlog en vrede. Dit boek willen we graag voor je uitlichten. Ada (9, ik-figuur) wordt vanwege haar klompvoet door haar moeder weggestopt en mishandeld. In de Tweede Wereldoorlog komt zij vanuit Londen op het platteland van Engeland terecht bij Susan. Daar bloeit ze langzaam op. Vanaf ca. 9 jaar.

Verboden te vliegen

Een prachtig kinder e-book over de 2e wereldoorlog in Budel. Vanuit een verrassend perspectief brengt Martine Letterie de Tweede Wereldoorlog tot leven voor jonge kinderen, zoals ze dat eerder zo prachtig gedaan heeft in het met een Zilveren Griffel bekroonde Kinderen met een ster.

Tienerserie 'Oorlog-stories'

Wat als een tienermeisje in de Tweede Wereldoorlog sociale media had gehad? Met die insteek heeft de Evangelische Omroep de online tienerserie ‘Oorlog-stories’ gemaakt.

Wegwijzer

In aanloop naar 5 mei heeft Mediasmarties een WegWijzer samengesteld rond het thema Leven in vrijheid. Alle tips zijn bedoeld voor kinderen vanaf circa 10 jaar. Lees, kijk, luister en praat er samen over. Deel de verhalen en vier samen onze vrijheid.

De beste e-books voor jeugd volgens lezers reviews

75 verhalen over vrijheid

Op de website www.vrijheid.nl vind je 75 persoonlijke verhalen (van iemand van 1 t/m iemand van 75 jaar) over de vrijheid. Juist nu interessant en ó zo relevant. 

Persoonlijke tip van Jessica

Eén van onze medewerkers, Jessica, is Canadese, zij hoort vaak verhalen over de rol van Canadese soldaten in de bevrijding van Nederland. Ze deelt graag deze twee tips met je.
 

Stemmen uit de oorlog

Met bijzondere boeken, kunst, affiches en illegale kranten laat de Koninklijke Bibliotheek stemmen uit de oorlog horen.

E-book tips van onze medewerkers

De beste e-books voor volwassenen volgens lezers reviews

Bevrijdingsjournaal NOS

Op NPO is vanaf maandag 27 april dagelijks om 20.25 uur het bevrijdingsjournaal te zien op NPO 1. We staan stil bij de herdenking van 75 jaar bevrijding met journaals rond sleutelmomenten in de Tweede Wereldoorlog. Het nieuws van toen wordt verslagen alsof het nu gebeurt. Je kunt alle Bevrijdingsjournaals online terugkijken.
 

Documentaires

Op de website van 2doc kun je gratis tientallen documentaires over het thema oorlog bekijken. Duik de geschiedenis in, of ontdek meer over huidige oorlogsgebieden.
 

Zandsculpturenfestijn

Het Veluws Zandsculpturenfestijn in Garderen zou vrijdag 10 april de deuren hebben geopend, maar hoopt nu vanwege de coronacrisis maandag 1 juni te kunnen starten. Thema is '75 jaar bevrijding'. Acht van de twintig zandkunstenaars werken intussen gewoon door. Via Facebook en YouTube geeft het evenement een kijkje achter de schermen. Tijdens deze editie ga je terug in de tijd van de Tweede Wereldoorlog, waarbij alles is aangekleed in de stijl van toen. Van de muziek tot alle decoraties, je waant je echt in de oorlogsjaren.

Open Joodse Huizen

Open Joodse Huizen | Huizen van Verzet is een programma van herdenkingen dat jaarlijks op en rond 4 en 5 mei in huizen waar vóór en tijdens de Tweede Wereldoorlog joden woonden. Ook worden er verzetsverhalen verteld. Dit jaar kun je de verhalen live via Facebook volgen op 3 en 4 mei.

Jong in oorlog

In de videoserie 'Jong in oorlog' vertellen ooggetuigen over hun kindertijd in de Tweede Wereldoorlog. De filmpjes duren ongeveer 10 minuten.